Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Lipsa personalului medical este tot mai simţită în spitalele din Republica Moldova

Lipsa personalului medical este tot mai simţită în spitalele din Republica Moldova. Problema este veche şi are efecte dezastroase mai ales acum în pandemie. Este nevoie de zeci de medici şi asistente medicale, fără de care tratamentul pacienţilor este imposibil şi devine un chin pentru cei puţini rămaşi în sistemul de sănătate.

Şeful de la Terapie Intensivă din Institutul de Medicină Urgentă Chişinău spune că secţia este plină cu pacienţi şi sunt tot mai puţine cadre medicale. Mai sunt disponibile opt posture de medici dar nu sunt doritori. Mai este nevoie şi de kinetoterapeuţi şi asistente medicale.

dr. IVAN CÎVÎRJÎC, şef Secţie COVID-19: „Da noi avem spitale, da nouă ni s-a adus echipamente pe parcurs la un an, dar nimeni nici odată pe parcursul la un an jumătate nu a asigurat spitalele cu personal şi nimeni defapt teoretic la personal nu s-a gândit. Defapt noi nu avem doctori în ţară. Într-o secţie de terapie intensivă în oricre din raioanele ţării lucrează doi doctori care vin din tura de noapte 24 de ore fiecare zi.”

Criză de personal este şi la Spitalul Clinic din Bălţi. Directorul instituţiei recunoaşte că puţini medici tineri vin să trateze pacienţii, mai ales în perioada pandemiei. Acum este un dificit de 18 medici, 24 de asistente medicale şi şase infirmiere.

dr. SERGHEI ROTARI, director, Spitalul Clinic Bălţi: „ Avem necesitate de medici reanimatologi-anesteziologi, avem necesitate de specialişti de profil îngust ca endoscopişti, ca ultrasonografişti, ca oculişti. Avem posibilitate să le dăm să opereze. Avem aparataj medical. Vârsta de 60 de ani în sus e mai mult de 60%.”

STANISLAV VASILIŢA, şef Bioinginerie Medicală, Spitalul Clinic, Bălţi: „ Am auzit de situaţii când în spitalele raionale sau spitalele municipale din Chişinău sunt echipament medical, dispozitiv medical ne dat în utilizare din motiv că nu sunt specialişti pentru a le da în exploatare şi nu sunt specialişti pentru a le utiliza. Noi nu avem aşa situaţie.”

dr. SERGHEI ROTARI, director, Spitalul Clinic din Bălţi: „Noi avem în spital din 300 de pacienţi undeva 70% sunt pacienţi de vârsta a III, 65-70 de ani în sus. care nu sunt vaccinaţi. Ei ajung la noi la spital într-o stare foarte, foarte gravă. Noi nu avem posibilităţi ca să le acordăm ajutor.”

Ministerul Sănătăţii neagă că ar fi lipsă de cadre medicale în spitale. Ba chiar dă asigurări că cei prezenţi fac faţă numărului mare de pacienţi iar toate echipamentele medicale sunt folosite.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „La momentul de faţă nu avem care ar activa cumva singure, fără cadre medicale, deci ne străduim să schimbăm lucrătorii medicali dintr-un spital în altul astfel ca să facem faţă la toate provocările şi la toată presiunea. Deocamdată ne descurcăm.”

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică nu ne-a putut oferi deocamdată o statistică exactă a crizei de personal din spitalele Republicii Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI