Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Metamorfoze: Sergiu Soltan, fondatorul a două dintre cele mai mari organizaţii pentru tineri din Republica Moldova

Îşi începe ziua, în zori, cu plimbări, e pasionat de tenis şi visează să facă cât mai mulţi oameni fericiţi. Astăzi, la Metamorfoze, Liuba Maxim ne face cunoştinţă cu trainerul şi antreprenorul Sergiu Soltan. El este fondatorul a două dintre cele mai mari organizaţii pentru tineri din Republica Moldova, AIESEC şi JCI. Organizaţii care au avut un mare impact în comunitate. Au crescut lideri care acum sunt antreprenori de succes, tineri cu un viitor frumos în politică şi leadership. Despre importanţa universităţilor, a mentorilor în viaţă, dar şi a duşurilor cu apă rece, aflăm din interviu.

SERGIU SOLTAN trainer: „Mă numesc Sergiu Soltan. Sunt trainer la camera Internaţională a Tinerilor antreprenori la JCI Chişinău. Visul meu este să fac cât mai mulţi oameni fericiţi, iar cea mai mare frică este de a fi trist când o să mă întâlnesc cu moartea.”


LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Tu eşti originar  din satul Susleni, Orhei, din copilărie aşa erai, vizionar sau lucrul ăsta a venit în timp?”

SERGIU SOLTAN trainer: „Din copilărie eram permanent în ceva implicat. Când s-a închis tot, erau închise toate activiţăţile, era doar un cerc de împletit unde erau doar fete, şi m-au rugat să mă duc mi-au zis, tu strici tot acolo. După care a rămas doar biserica, acolo era unica activitate.”


LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Da ce făceai la biserică?

SERGIU SOLTAN trainer: „La biserică ce făceam? Eram foarte important. În primul rând când preotul citea iertarea de păcate, eu citeam numele oamenilor care scriau şi eram responsabilă ca fiecare nume să fie citit, ca să ajungă la Dumnezeu.”LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova:„Tu ţi-ai făcut  studiile la Academia de Studii Economice din Chişinău, ce te-a învăţat în primul rând pe tine facultatea?”


SERGIU SOLTAN trainer: „Eu cel mai mult vreau să-i mulţumesc lui Grigore Belostecinic că el ne-a dat voie să facem toate nebuniile care ne treceau prin cap. Noi am deschis primul ONG în ASEM, în afară de sindicat şi noi am avut negocieri cu dumnealui  vreo lună. În ASEM am avut manevra asta de a testa, plus că erau şi mulţi studenţi, am reuşit să facem evenimente de 2000 de oameni pe atunci, aveam 25 de ani.”

LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Care este valoarea universităţilor, în condiţiile în care, foarte  mulţi antreprenori de succes şi nu doar nu şi-au finalizat studiile?”

SERGIU SOLTAN trainer: „Nimic fantastic nu este, cu siguranţă în viaţa a celor oameni au fost alţi influenceri, asta poate să fie alţi tineri care sunt mai în vârstă sau alţi oameni, nimic nu apare din cosmos, ei au învăţat din alte surse. Atunci când înveţi de la cei care fac lucrurile, te realizezi mai repede.”

LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Contează să fii un student de nota 10 sau sa te implici chiar de la început în afaceri şi să încerci să-ţi construieşti una?”

SERGIU SOLTAN trainer: „Dacă nu ştii ce e cu viaţa ta, e vine să te impli în cât mai multe lucruri ca să te regăseşti, dar dacă ştii cu siguranţă trebuie de implicat.”

LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Tu ai fost şi eşti mentorul a multor tineri, care acum sunt oameni de afaceri, experţi in comunicare, leadership, tineri cu un viitor frumos în politică, prin ce i-ai cucerit?”

SERGIU SOLTAN trainer: „Un hobby pe care eu îl am de mic copil sunt plimbările ,de ce pentru mama era foarte ocupată şi când discuta cu mine spune, hai la plimbare. Şi ea permanent îmi spunea, tu poţi să devii orişicine, tu poţi orice. Şi această deprindere de a mă plimba cu cineva, şi de a visa ea a rămas, după care aceste persoane au găsit o persoană cu care să viseze, nu şi-au blocat visele lor.”

LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Sergiu, tu ai fondat 2 din cele mai mari  şi  puternice organizaţii  pentru tineri din RM, AIESEC şi JCI, ce schimbări au adus ele în Moldova, care a fost impactul lor asupra oamenilor şi comunităţii?”

SERGIU SOLTAN trainer: „Foarte mari schimbări au adus, în primul rând dacă  e să vorbim despre AISEC, au apărut primele traininguri, trainingurile duse de tineri pentru tineri. În companiile mari ele erau, dar în masă, realizate de tineri acolo au apărut. Trebuie de luat în calcul că AISEC are acces la cele mai multe resurse de pe glob. Şi noi ce avem în RM ca rezultate, tu singură ai spus, avem oameni în Parlament, avem oameni pe lângă preşedinte. Avem oameni pe resurse umane la Amazon.”

LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „De ce ai ales să aduci aceste organizaţii în RM  şi nu le-ai fondat de la zero, de ce ai optat pu modelul asta?”

SERGIU SOLTAN trainer: „Nu eram gata să fac asta, nici nu ştiam cum să fac asta, eu eram implicat în organizaţii unde permanent era un preşedinte, şi asta mă deranja, deoarece  eu mă consider un pic de leader şi vreau câteodată eu să fiu cel care conduc. Şi când am aflat că ea este, are peste 40 de ani, 125 de ţări, că are parteneri în cele mai mari corporaţii, la ce bun să inventez bicicleta.”


LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Cât de mult contează eşecurile în afaceri, viaţa, să înveţi să le accepţi şi să nu te demoralizeze, ca sa te transforme în ceva mai bun?” Mi-a trimis un prieten, Vadim o frază de a lui Trump care spune aşa, succesul rapid crează aroganţă, dar succesul greu creează înţelepciune. Ne face un pic mai înţelepţi, mai calculaţi, în rest ce, mai bine să-ţi meargă. -Dar asta e perfect, dar în viaţă nu e chiar aşa, mai rar. -Nu e aşa, pentru că noi căutăm să ne fie mai interesant.

LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: Dar tu ai afaceri şi dacă da, în ce domeniu?

SERGIU SOLTAN trainer: „În comerţ.”

LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „În ce mai exact?”

SERGIU SOLTAN trainer: „În comerţ în scule şi instrumente.”

LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Şi e de succes?”

SERGIU SOLTAN trainer: „ Acuma  da, e de succes noi am trecut, am avut capacitatea să atragem investiţii de o sută de mii granturi în România, o sută de mii de euro, asta fiind lansaţi acolo, mai puţin de câteva luni.”LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Tu mergi pe o traiectorie, ai un scop final unde vrei să ajungi? -Tot acolo ca toţi.-Unde?”

SERGIU SOLTAN trainer: „Care nu-şi pun scop tot acolo o să ajungă, cât de  mare nu s-ar pune scopul tot acolo or să ajungă.-După mine noi suntem rezultatul a mediului care ne înconjoară. Dacă ne-o mers să întâlnim o persoane, să ne dea o carte, dacă nu ne-o dat nu ne-o mers. Dar ca sa-ţi meargă mai mult, trebuie să fii mai activ, că acasă nu o să vină nimeni să-ţi bat la uşă, să-ţi spună ceva.”LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Care e super puterea ta, ai aşa un dar care îl au mai puţini?”

SERGIU SOLTAN trainer: „Darul de a vorbi doar ceea ce crezi şi ceea ce trăiesc. Şi atunci când tu vorbeşti cuvintele nu vin din gură, dar din burtă.-Şi din suflet. -Şi din suflet.”

LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Tu joci tenis. - De ce ai ales sportul asta şi ce te-a învăţat?”

SERGIU SOLTAN trainer: „În primul rând foarte mult te influenţează filmele, oameni super faini joacă tenis. Şi noi discutam ca e probabil foarte scump şi când noi am deschis JCI am zis că poate mulţi nu o să-şi permită, dar hai să nu încercăm şi noi atunci am început să mergem la toate la golf, hipism, tenis şi atunci când am aflat că o oră costă fiz ca masa de tenis, 40 de lei o oră , da la mall 30 de lei, da nu merită să te duci să joci tenis şi cand am aflat că şi bazinul de alaturea e gratis, am zis că businesmanii nu cheltuie mai mult ca noi, de aia şi sunt businessmani. Şi atunci cu un prieten am spus mai bine să jucăm toată viaţa tenis.”

LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Ce ai făcut cu hanoracul  cu stele, pe care l-ai primit cadou de ziua ta de nastere în 2018  de la discipolii  tăi?”

SERGIU SOLTAN trainer: „Îl mai port, dar deja gata, de mult îl port, nu ştiu cât o să mai mai ţine.-Tre să primeşti cadou altul, da dar îţi dau oameni care te ştiu mai puţin.”

LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Eu am înţeles că voi la  AISEC şi JCI aveţi tot felul de tricouri, hanorace, care  e preferatul tău?”

SERGIU SOLTAN trainer: „Avem, am mai multe eu le ţin în dulap, ca trofeu.”

LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Ţie îţi place să planifici tot, să cronometrezi, niciodată nu te-ai lăsat dus de val?”

SERGIU SOLTAN trainer: „ Da, dar vă rog să nu abuzaţi de asta, dacă pe mine sâmbătă şi duminică, sau în timpul săptămânii mă roagă să ies sâmbătă, eu ies indiferent de planuri.”

LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Unde? ”

SERGIU SOLTAN trainer: „Oriunde, chiar dacă vreau să dorm. -Eu în general mă ţin de planul meu, dar sâmbătă eu  mă las influenţat de alţii. Plimbările în aer liber sunt ritual aparte, am observant că de ceva timp, ieşi la plimbare la 5 dimineaţa.”

LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Ce sunt plimbările pentru tine, un moment să te clarifici cu tine, ce e asta?”

SERGIU SOLTAN trainer: „Nu ştiu dacă eu mă pun să gândesc pe pat adorm şi atunci eu cel mai bine gândesc când merg, când fug să gândesc nu se primeşte.”

LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Dar duşurile cu apă rece cum te ajută?”

SERGIU SOLTAN trainer: „Corpul nostru cel mai mult seamăna cu a porcului, cred că ştiaţi. Da chiar şi criminologii au făcut testării şi ei nu au blană, dar nu îngheaţă iarna. Şi noi avem aceasta calitate, dar am atrofiat-o, frigul îţi face bine, dar trebuie să ai un pic răbdare, dacă nu o ai, nu vă băgaţi în duşuri o să răciţi. Creşte responsabilitatea, caracterul, oamenii nu cedează, când te pui în duş, te trezeşti la viaţă şi la alte activităţi.”

LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Sergiu, la final avem un test rapid o să trebuiască să răspunzi foarte rapid.”

LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Singuratic sau om de echipă?”

SERGIU SOLTAN trainer: „Om de echipă, nu poţi să faci nimic singur.”

LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Carierist  sau familist?”

SERGIU SOLTAN trainer: „Carierist.”

LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Pragmatic sau romantic?”

SERGIU SOLTAN trainer: „Ambele.”

LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Cravată sau papion?”

SERGIU SOLTAN trainer: „Niciuna, nici alta.”

LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Dacă vrei sa faci ceva măreţ....?!”

SERGIU SOLTAN trainer: „În primul rând pregăteşte-te că cuiva nu o să-i placă.”

LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Sergiu, îţi mulţumesc mult, îţi doresc succes şi visul tău să devină realitate.”
Similare
RECOMANDĂRI