Ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, a semnat un ordin prin care ANSP va asigura distrugerea ambroziei
Sursa foto:Facebook/Ala Nemerenco Vizualizari:

Ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, a semnat un ordin prin care ANSP va asigura distrugerea ambroziei

Sezonul ambroziei se apropie, iar planta se înmulţeşte, deşi în 2018, Guvernul Republicii Moldova a adoptat o hotărâre privind combaterea şi prevenirea răspândirii ambroziei. Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ala Nemerenco, anunţă că a semnat un ordin prin care Agenţia Naţională de Sănătate Publică va colabora cu autorităţile locale pentru a întreprinde acţiuni de distrugere a ambroziei.

„Am semnat un ordin prin care Agenţia Naţională de Sănătate Publică (ANSP) va recomanda autorităţilor locale să întreprindă acţiuni concrete de distrugere a ambroziei în spaţiile publice, spaţiile întreprinderilor de stat şi private, cât şi în sectoarele particulare pentru a asigura un mediu sănătos de viaţă şi pentru a diminua riscurile pentru sănătate. ANSP va asigura controlul, în limita competenţelor funcţionale, a tuturor subiecţilor pasibili controlului de stat în domeniul sănătăţii publice, şi va întreprinde un şir de măsuri de monitorizare a acţiunilor întreprinse în teritorii. ANSP de asemenea va organiza acţiuni de informare şi conştientizare a problemei date, iar în scurt timp vom avea şi un poster care va fi distribuit în toată ţara”, a scris Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook.

Ala Nemerenco a declarat pentru AGORA că a elaborat ordinul în baza hotărârii de Guvern, pentru că actul din urmă „e frumos uitat”. Potrivit şefei de la Sănătate, în curând ar putea fi întocmite şi amenzi pentru cei care nu distrug ambrozia.

În mai 2018, fostul premier al Republicii Moldova, Pavel Filip a solicitat Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, în cadrul unei şedinţe, să propună un proiect de hotărâre de Guvern, prin care ambrozia să fie reintrodusă în lista plantelor interzise. Pavel Filip susţinea atunci că după ce ambrozia va fi inclusă în această listă, „vor putea fi aplicate amenzi faţă de cei care vor încălca legea”.

Astfel, responsabilii de implementarea măsurilor stabilite de Guvern ar fi fost obligaţi să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii, în cazul prezenţei acesteia pe terenurile aflate în paragină până la 30 mai.

Ambrozia este o plantă cu origini nord-americane, care cauzează alergii severe. Planta este prezentă pe terenurile abandonate, pe marginea drumurilor, pe câmpuri sau pe maluri, fiind cunoscută şi ca iarba pârloagelor. Ambrozia are un potenţial enorm de răspândire, producând peste 3000 de seminţe anual.

Similare
RECOMANDĂRI