Ninsori şi temperaturi de până la -10°C. Cum se circulă pe traseele naţionale. Recomandările polţiei
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Ninsori şi temperaturi de până la -10°C. Cum se circulă pe traseele naţionale. Recomandările polţiei

INSP informează că la această oră, nu sunt înregistrate drumuri naţionale sau expres cu circulaţie oprită, din cauza condiţiilor meteo sau a unui eveniment rutier. Potrvit INSP, pe întreg teritoriul R. Moldova se înregistrează precipitaţiii slabe sub formă de ninsoare, se circulă în condiţii de iarnă, iar pe alocuri se poate forma gheţuş.

Potrivit Primăriei municipiului Chişinău, ÎM Regia „Exdrupo” a intervenit din seara zilei de 17 ianuarie, ora 23:00, cu 15 autospeciale, fiind împrăştiate 214 tone de sare şi 47 tone de amestec de nisip cu sare. Pe parcursul zilei de luni, serviciile de deszăpezire vor monitoriza situaţia şi vor interveni repetat, după necesitate. Regia locativ-comunală intervine de la ora 05:00, în staţiile de aşteptare a transportului public şi pe trotuare, cu implicarea a 18 utilaje HACO şi 400 de muncitori.

Automobiliştii sunt îndemnaţi să nu parcheze pe marginea străzilor şi pe trotuare, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină în timp util. De asemenea, agenţii economici din Chişinău şi gestionarii de imobile sunt chemaţi să-şi cureţe zăpada de pe teritoriul în care activează.  

În caz de înregistrare a situaţiilor problematice în contextul condiţiilor meteo, cetăţenii sunt chemaţi să apeleze Dispeceratul Central Municipal, tel. (022) 22-22-67, (022) 22-26-04.  

Totodată, INSP recomandă conducătorilor auto: să adepteze viteza de deplasare la condiţiile de drum, să folosească luminile de întâlnire, să mărească distanţa de siguranţă între vehicule şi să nu efectueze manevre periculoase în trafic, iar în caz când aveţi nevoie de ajutor, puteţi apela la numărul de urgenţă 112 sau să vă adresaţi la cel mai apropiat echipaj de poliţie.

Recomandările poliţiei: 
  • echipaţi-vă automobilul cu pneuri ce corespund timpului rece de afară;
  • în cazul în care aţi intrat pe o stradă, traseu cu strat de gheaţă, este necesar să nu bruschaţi comenzile; să nu frânaţi brusc şi să menţineţi direcţia cu corecţii fine din volan;
  • în cazul în care poleiul apare pe suprafeţe mari (ploi sau lapoviţe urmate de scăderea bruscă a temperaturii) este indicat să întrerupeţi deplasarea şi să aşteptaţi ca suprafaţa carosabilă să fie tratată cu materiale antiderapante; în caz contrar, continuarea deplasării poate fi extrem de periculoasă.
  • nu folosiţi telefonul, tableta sau orice altceva ce ar putea să vă fure din atenţie. 
  •  adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic.
  • circulaţi cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor.
  • fiţi atenţi la drum, în condiţiile în care pietonii sunt greu de observat, mai ales pe traseele care leagă localităţi, iar ei se deplasează pe carosabil.
  • menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă.
  • utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă, în cazul apariţiei ei.
Totodată, conducătorii auto sunt îndemnaţi să se informeze cu privire la condiţiile de deplasare existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgă, pentru o călătorie sigură şi pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunţă pentru perioada 16 – 19 ianuarie Cod galben de schimbare bruscă a timpului pe întreg teritoriul republicii. Potrivit SHS, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu până la şapte grade faţă de normă, iar pe arii restrânse va persista ceaţa. Meteorologii prognozează pentru astăzi, 18 ianuarie, ninsori slabe pe tot teritoriul R. Moldova şi temperaturi ce vor oscila între -10 şi -5 grade Celsius ziua, iar pe timp de noapte temperaturile vor coborâ până la -15 grade Celsius.
Similare
RECOMANDĂRI