Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Numărul copiilor care apelează la Serviciul de Asistenţă Stradală este în creştere în ultimele zile

Noaptea trecută, la Chişinău, mercurul din termometre a coborât până la minus 12 grade Celsius. E viaţă grea pentru copiii străzii iar gerul îi obligă să-şi caute adăpost. Le vine în ajutor Serviciul de Asistenţă Stradală, ce oferă spaţii de cazare şi masa caldă.

Noaptea trecută, la Chişinău, mercurul din termometre a coborât până pe la minus 10 grade Celsius. E viaţă grea pentru copiii străzii iar gerul îi obligă să-şi caute adăposturi. Le vine în ajutor Serviciul de Asistenţă Stradală, ce oferă spaţii de cazare şi masa caldă.

Astăzi, până la prânz, cinci copii ai străzii au venit să caute adăpost. Ei nu nu sunt instituţionalizaţi şi trăiesc cerşind sau furând.

MARIANA FRUNZĂ, manager, Serviciul de Asistenţă Stradală: „Desigur că acum numărul copiilor acum a crescut, dacă înainte la serviciu de zi avem 4-5 copi, acum avem undeva 7-8 copii în serviciul de zi. Noaptea trecută am avut 4 copii, nopţile recente 2 copii. Totodată, pot să ia o masă caldă, să-şi îngrijească hainele, igiena personală, facem şi activităţi cu ei. În cazul în care este nevoie ca să meargă la un medic, îl însoţim. Şi dacă este nevoie luăm legătura şi cu instituţiile de învăţământ.”

Tot mai mulţi oamenii ai străzii îşi găsesc refugiul, în zilele friguroase, la Centrul de Găzduire a persoanelor fără adăpost. Primesc hrană, au un pat cald pe care se pot odihni, au apă caldă şi chiar şi televizor.

Directorul Centrului de Plasament din strada Haltei ne-a declarat la telefon că, în ultimele două zile, de când s-a răcit simiţitor, centrul a fost luat cu asalt de oamenii străzii.

VEACESLAV MACOVEI, directorul Centrului de Găzduire a persoanelor fără domiciliu: „La moment avem 134 de locuri la moment 75 sunt ocupate. Vineri erau 60, acum deja sunt 75. Adică în 2 zile au venit 15 oameni. Dacă să presupunem că toate 134 se ocupă noi avem rezervă, încă sala de lectură, o eliberăm avem paturile pregătite şi mai avem încă 30 de locuri.”

În ultimele 24 de ore, nu a fost înregistrat niciun caz de hipotermie.
 
Similare
RECOMANDĂRI