OPINIE. Igor Boţan: Cu potenţialul modest, autorităţile din R. Moldova fac faţă fluxului de refugiaţi care vin din Ucraina
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

OPINIE. Igor Boţan: Cu potenţialul modest, autorităţile din R. Moldova fac faţă fluxului de refugiaţi care vin din Ucraina

Autorităţile din Republica Moldova, cu potenţialul modest pe care îl au, fac faţă fluxului de refugiaţi care vin din Ucraina. Şi suportul internaţional pentru gestionarea crizei refugiaţilor din Republica Moldova este în creştere permanentă, a menţionat Igor Boţan, expertul permanent al proiectului, la dezbaterea publică la tema „Ce vor ţine minte copiii ucraineni despre război, ţări şi oameni?”, organizată de Agenţia de presă IPN.

Totodată, potrivit expertului, şi organizaţiile nonguvernamentale sunt foarte active.

„Potrivit preşedintei Maia Sandu, aproximativ trei pătrimi din ajutoarele care vin pentru refugiaţi vin pe adresele organizaţiilor nonguvernamentale, ceea ce arată că ONG-urile sunt activ implicate în acest proces. Mai mult, am văzut sprijinul oamenilor de afaceri pentru refugiaţi, organizaţii internaţionale care au venit în Republica Moldova, organizaţii care vin din chemarea inimii. Vedem oamenii simpli lângă blocurile locative, maşini ale cetăţenilor ucraineni, ceea ce arată că o bună parte dintre ei, 90 % dintre refugiaţi sunt primiţi în familiile cetăţenilor din Republica Moldova. Deci, autorităţilor le revine sarcina să asigure cazarea pentru aproximativ 10% dintre refugiaţi. Prin urmare, autorităţile, cetăţenii, diferite segmente sociale din Republica Moldova manifestă empatie pentru refugiaţii din Ucraina şi acest lucru ne dă de înţeles că societatea reacţionează adecvat la această stare atipică, neaşteptată pentru noi toţi”, a spus Igor Boţan.

În acelaşi timp, chiar dacă susţinere şi empatie în R. Moldova, refugiaţii ucraineni trec prin stări complicate, în special în plan psihologic şi psihic, spune expertul.

„Sănătatea mintală este acum problema prioritară pentru copii, dar şi pentru maturi. Copiii, chiar dacă suferă foarte mult, se pot recupera mai uşor, iar maturii, pe lângă şocul pe care l-au trăit, sunt într-o perioadă de relaxare, iar această perioadă de relaxare este cea mai complicată, pentru că maturii trebuie să se gândească ce le-a mai rămas din bunurile pe care le-au agonisit toată viaţa, cum îşi vor continua viaţa după ce vor reveni acasă. Aici sunt probleme multe şi complicate”, a adăugat expertul permanent al proiectului.

În opinia lui Igor Boţan, este important ca refugiaţii din Ucraina, care au ajuns în Republica Moldova, să înţeleagă că nu sunt singuri.

„Durerea lor este împărtăşită şi de cei care îi primesc, îi ajută, şi asta contează cel mai mult pentru proiecţia de mai departe a vieţii lor. Copiii îşi exteriorizează permanent impresiile lor prin desene, cred că aceste lucruri se vor întipări în memoria lor. Dar contează pentru viitor să tragă învăţăminte, pentru ca aceşti oameni sunt cei care pot distinge răul de bine. Răul există, el s-a manifestat spontan, dar a existat şi partea opusă a medaliei – ei au fost ajutaţi şi îşi pot proiecta viaţa de mai departe cu speranţa că binele întotdeauna învinge răul”, a conchis Igor Boţan.

Dezbaterea publică la tema „Ce vor ţine minte copiii ucraineni despre război, ţări şi oameni?” este ediţia a 235-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este desfăşurat de Agenţia de presă IPN, cu suportul Fundaţiei germane „Hanns Seidel”.

Similare
RECOMANDĂRI