Parlamentul a aprobat în lectură finală indexarea tuturor pensiilor de două ori pe an, dar cu un coeficient mai mic
Vizualizari:

Parlamentul a aprobat în lectură finală indexarea tuturor pensiilor de două ori pe an, dar cu un coeficient mai mic

Parlamentul a votat, în lectură finală pentru indexarea, de două ori pe an, a tuturor pensiilor, indiferent de mărimea acestora. Deşi anterior legea prevedea că indexarea în octombrie urma să fie aplicată doar pentru persoanele cu pensii mai mici decât minimul de existenţă, acum s-a decis ca indexarea din octombrie să fie mai mică, dar egală pentru toate categoriile de pensionari. Inclusiv pentru judecători şi procurori, care până acum beneficiau de tratament privilegiat la calcularea pensiei.

Majorarea dublă a pensiilor prevedea, pentru anul 2020, o indexare în aprilie, cu 4,8%, şi în octombrie, cu alte 4,8%, pentru cei ce primesc pensii mai mici de 1.726 de lei, minimul de existenţă. Adică în total indexarea în 2020 urma să fie în cuantum de aproape 10% pentru pensionarii cu venituri foarte mici.

„Ceea ce propune astăzi Guvernul este să le oferim tot 4,8 în aprilie aşa cum este, iar în octombrie doar 3 la sută, pentru cei mai săraci pensionari. ei asta fac reduc cuantumul indexării în 2020. O să fie mai mic pentru cei care au pensia mai mică de 1726 de lei decât ceea ce este deja în lege”, spunea ieri DAN PERCIUN, deputat PAS.
 
„Dacă rămânea iniţiativa actuală indexarea ar fi fost la 10%. dacă va fi votată actuala formulă, această indexare va fi cu 7%. in schimb vor fi indexate şi celelalte pensii la judecatori, procurori”, a declarat ALEXANDRU SLUSARI, vicepreşedintele Parlamentului, deputat PPDA.
 
Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale spune că indexarea din octombrie va fi mai mică, dar se va aplica pentru toate categoriile de pensionari, indiferent de valoarea indemnizaţiei pe care o primesc. Decizia a fost luată pentru a nu-i discrimina pe cei care au pensia puţin mai mică decât minimul de existenţă.
 
De asemenea, pentru a exclude discrepanţele dintre pensiile foarte mari şi cele foarte mici, s-a modificat formula de clacul a pensiilor judecătorilor şi procurorilor, care pânâ acum primeau sume exorbitante.
 
Potrivit noii formule de calcul, judecătorii şi procurorii vor beneficia de acelaşi cuantum de indexare ca toţi ceilalţi pensionari, renunţându-se la practica viciată potrivit căreia pensiile judecătorilor şi procurorilor se calculau în funcţie de creşterea salariilor celor care încă activează în sistem.
Similare
RECOMANDĂRI