Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Peste 130 de producătorii din R. Moldova şi-au scos în vânzare produsele la târgul de Florii deschis în Parcul Afgan

Peste 130 de producătorii din Republica Moldova şi-au scos în vânzare produsele la târgul de Florii deschis azi în Parcul Afgan din Chişinău. Târgul a adunat multă lume dornică să descopere afacerile locale şi să facă primele cumpărături pentru masa de paşte.

Parcul Afgan din sectorul Râşcani a găzduit astăzi cel mai mare târg al producătorilor locali organizat în ultima perioadă în Chişinău. Micii întreprinzători afectaţi şi ei de criza economică, s-au bucurat azi de cumpărători, mai ales că vânzările au scăzut de o vreme. Produsele expuse pe tarabe, în mare parte pot fi găsite doar la producători.

De exemplu, familia Tihon a venit din satul Bieşti, raionul Orhei, cu pâine coaptă în cuptor, tradiţionalii cozonaci, pască şi cu desertul" baba neagră" specific regiunii de nord a Republicii Moldova. Toate sunt gătite în brutăria familiei.

 ANASTASIA TIHON, producător de pâine: „Tata e chiar in sat şi tata coace pâine. O coacem pe lemne în cuptor avem tigăi rotunde. Nu utilizăm drojdia, utilizăm maia, botcală cum se spune la noi.”

Mirosurile bucatelor tradiţionale din carne i-a cucerit pe mulţi dintre vizitatori, care au făcut coadă la tarabe. La mare căutare au fost brânzeturile de oaie şi de capră. Iar vinificatorii şi-au expus sticlele de colecţie şi au povesti despre secretele licorilor pe care le prepară în cantităţi limitate.

GEO LUPAŞCU, producător de vin: „Micii vinificatori avem din roada 2020, strugurii care au fost au fost puţini şi foarte buni, vinuri roşii, albe. Arome clasice şi mâncarea de sărbători cu vinurile astea sunt cele mai potrivite.”

Au putut fi găsite şi multe produse naturiste, pentru îngrijire şi prevenirea bolilor. Valeria Lozan participă pentru prima dată la un târg local cu produsele sale organice preparate pe bază de uleiuri esenţiale atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Studiază şi îşi testează permanent produsele pentru a le îmbunătăţi calitatea.

VALERIA LOZAN, producător de produse naturiste: „Nevoia familiei  noastre era că copilul nostru de un răcea foarte des şi am căutat o alternativă să nu mai introduc atâtea medicamente.  Acest produs conţine mai mult de 20 de uleiuri esenţiale-plants power, pentru tuse, prevenirea de viroşi şi bacterii. Prevenim, îmbunătăţim sistemul imunitar şi trătăm.”

GETA TIHU, producător de haine tradiţionale: „Este o colecţie creată din pânze nutarale româneşti, lucrăm doar cu pânze naturale şi le brodăm manual. M-ma gândit că este o idee bună să oferi tinerilor, seturi de străiţie care pot să le lase cadouri pentru genaraţiile viitoare.”

Cumpărători au rămas binedispuşi, datorită atmosferei de la târg unde au mai avut parte de muzică populara şi au putut urmări dansurile picilor.

„Foarte binevenită, ar fi bine în fiecare sector să fie, am venit de la telecentru şi chiar e bine să susţinem producătorul autohton. Faptul că sunt produse cultivate aici pe loc şi sperăm că sunt mai naturale şi mai curate decâte cele de import.”        

„Preţurile sunt ok, deoarece preţ calitate sunt destul de bune. ”

DIANA CRUDU, organizator:„Ne dorim ca oamenii să să fie solidari cu producătorii autohtoni, iar de paşte să se regăsească pe masa moldovenilor cât mai multe produse autohtone şi cât mai puţine de import. ”

Târgul de Florii din parcul Afgan va fi deschis şi mâine începând cu ora zece. Pentru a-şi vinde produsele, producătorii achită o taxă de peste 100 de lei.
Similare
RECOMANDĂRI