Plaja din preajma lacului din Parcul „Valea Morilor" este curăţată şi igienizată
Sursa foto:https://chisinau.md Vizualizari:

Plaja din preajma lacului din Parcul „Valea Morilor" este curăţată şi igienizată

Astăzi au început lucrările de curăţare şi igienizare a plajei din preajma lacului din Parcul „Valea Morilor" din Chişinău.

Pentru igienizarea plajei sunt utilizate metode ecologice, pulverizare mecanizată cu soluţie dezinfectantă (soluţie apoasă de NaCl). Substanţa utilizată este inofensivă pentru floră şi faună. Prin aceeaşi metodă va fi dezinfectată şi apa lacului.

De asemenea, au fost efectuate lucrări de igienizare a întregii suprafeţe de plajă, de peste 1 ha, prin colectarea tuturor deşeurilor din zonă: materiale lemnoase, metalice, de sticlă, plastic, precum şi afânarea nisipului.

Potrivit lui Serghei Carp, şef al Î.M. „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi", prin aceste lucrări, municipalitatea are ca scop deschiderea zonei de agrement pentru plajă şi scăldat. Tehnologia respectivă va fi folosită şi pentru curăţarea apei din lac, dar şi a plajei din Parcul „La Izvor", precum şi pe spaţiile verzi, florarii din parcuri şi alei. prin pentru plajă şi scăldat.

Totodată, Centrul de Sănătate Publică Chişinău a prelevat probe de nisip şi apă, înainte de aplicarea soluţiei dezinfectante, procedura urmând a fi repetată după 10 zile de prelucrarea plajei, pentru a demonstra documental, efectul măsurii utilizate de administraţia publică locală vizavi de inofensivitatea zonei de odihnă.  

Recent, pe fundul lacului din Parcul „Valea Morilor", în zona de plajă, au fost puse în funcţiune 16 sisteme de oxigenarea a apei. Tehnologia funcţionează prin metoda de împingere a bulelor de aer de la adâncime la suprafaţă. Mişcarea apei va stopa procesul de înflorire a algelor şi acumulare a nămolului, respectiv vor fi diminuate cazurile de îmbolnăvire/pieire a peştilor.

Similare
RECOMANDĂRI