Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Plante tropicale înflorite în plină iarnă la Grădina Botanică din Chişinău

Plante tropicale înflorite în plină iarnă la Grădina Botanică din Chişinău. Majoritatea plantelor exotice de aici sunt crescute sub sticlă şi arată exact ca cele din ţările din care provin.

În plină iarnă, serele de la Grădina Botanică s-au transformat într-o adevărată oază de culoare.

Printre plantele tropicale care atrag în mod deosebit atenţia vizitatorilor se numără anturium sau "pasărea flamingo" cum i se  mai spune în popor, dar şi flori care cresc în pustiu precum este aloia.

VALENTINA ŢÎMBALÎ, şef, laborator de plante tropicale: „Pasărea flamingo este acea planta din familia aracee sau rudă cu cala alba. Care au nevoie de căldură în primul rând, pe parcursul iernii, nu mai joasă de 18 grade. În colecţia de plante suculente care numără 700 de taxoni, la moment avem în perioada de înflorire aloia, o planta originară din pustiu, semipustiu”.

NATALIA CHICU, reporter TVR MOLDOVA: „Principala atracţie, în această, perioadă la Grădina Botanică este "Streliţia regală" o planta subtropicală care ajunge la 2 metri înălţime. Aceasta mai este numită pasarea paradisului, deoarece ştiuletele din care apar petalele seamană cu un cioc de pasăre."

VALENTINA ŢÎMBALÎ, şef, laborator de plante tropicale: „Este o planta ierboasă, la care este lipsită de tulpină. La grădina Botanică streliţia este crescută din seminţe. Acele plante obţinute din seminţe încep să înflorească la al 7lea, al-8-lea an. În dependenţă cum este dezvoltată inflorescenţa poată să apară până la 5-6 flori."

Cei care au suficient spaţiu în locuinţă, pot creşte "Streliţia regală" şi acasă.

VALENTINA ŢÎMBALÎ, şef, laborator de plante tropicale: „Ea are nevoie de multă lumina pe parcursul întregului an, în afară de asta pe perioada iunie-iulie, are nevoie de o perioadă de repaus, atunci când se udă mai puţin, solul trebuie să fie maim ult uscat decât udă. Asta formează inflorescenţa lor."

În scurt timp vor înflori şi cactuşii. La sfârşitul lunii decembrie, Grădina Botanică a fost reconectată la sistemul centralizat de termoficare. Acum în cele peste 10 sere, plantele tropicale şi subtropicale cresc la temperaturi optime. Mai mult, la Grădina Botanică au fost create condiţii pentru specii de plante care până acum nu puteau fi crescute aici.

VALENTINA ŢÎMBALÎ, şef, laboratorului de plante tropicale: „Cazanele erau vechi, uzate. Lucrau pe energie electrică şi în cazul deconectării luminii, pe timp de iarnă un aşa fenomen avea consecinţe foarte rele. Pentru Grădina Botanică."

În serele de la Grădina Botanică cresc peste 3 mii de specii de plante tropicale şi subtropicale, care înfloresc în lunile de iarnă.
 
Similare
RECOMANDĂRI