Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Povestea Stelei Noviţchi, bibliotecara din municipiul Soroca care a învăţat să vadă altfel decât cu ochii

Trăieşte printre cărţi şi citeşte neîntrerupt chiar dacă nu vede. Vorbim deste Stela Noviţchi, o bibliotecară nevazătoare din municipiul Soroca. Degetele îi sunt cel mai bun prieten, iar cu ajutorul lor vede lumea din jur. Ea a învăţat să vadă altfel decât cu ochii, ceea ce schimbă radical percepţia despre ceea ce înseamnă a vedea.

Stela Noviţchi lucrează de 15 ani la biblioteca societăţii orbilor din oraşul Soroca. Faptul că este nevăzătoare, nu a împiedicat-o să-şi facă studiile în domeniul biblioteconomiei la Colegiul de arte Nicolae Botgros. De mică îi plăcea să citească, să recite şi să pună suflet în tot ce face.

STELA NOVIŢCHI,  bibliotecara: „În şcoală foarte mult citeam şi profesorii m-au sfătuit să devin bibliotecară. Cartea era pe primul plan la noi în şcoală."

Se spune că în lumea celor nevăzători este doar întuneric şi că că pot fi percepute doar sunetele. Adevărul este că Stela Noviţchi are o lumea intelectuală şi spirituală bogată datorită perseverenţei. Acum biblioteca i-a devenit a doua casă, toate cărţile au trecut prin mâinile ei.

STELA NOVIŢCHI,  bibliotecara: „Acest stilaj este cu literature cu tipar reliefo-punctat Braille şi cititorul când vine noi căutăm cartea care el doreşte. Aici avem despărţite cărţile. Pe prima pagiă este autorul, denumirea şi câte părţi are această carte."

Fondul bibliotecii se completează lunar cu cărţi la instenţa bibliotecarei. Volumele sonore sunt şi ele o soluţie pentru persoanele nevăzătoare.  Citotorii preferă în mare parte romanele şi detectivele. Cărţile şi revistele sunt tipărite la Tipografia Braille de la Centrul Naţional de Informare al Asociaţiei nevăzătorilor din Moldova. Biblioteca beneficiază gratis de revista "Litera noastră" din România.

LARISA ROTARU: „Vin la bibliotecă de trei ori pe săptămână şi citesc. Tare îi mulţumesc Stelei că avem aşa fond de cărţi bune şi interesante.  "

Stela le duce cărţile acasă celor care nu pot veni la bibliotecă.

NINA GONCEARUC: „Când am posibilitate vin singură la bibliotecă, dar atunci când nu pot o sun şi-mi aduce acasă cărţile. "

STELA NOVIŢCHI bibliotecara.: „Mergem pe la beneficiari pe acasă care nu se pot deplasa. Petrecem diferite activităţi culturale, dispute de carte, ne întâlnim ca într-o familie.  "

La biblioteca situată pe teritoriul societăţii orbilor din Soroca sunt înregistraţi 50 de cititori. Anual, pe 23 aprilie este marcată ziua Bibliotecarului. În Republica Moldova sărbătoarea datează din anul 2000.
Similare
RECOMANDĂRI