Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preoteasa Svetlana Boldirescu din satul Hârtop, raionul Floreşti, a deschis un atelier unde îi învaţă pe copii arta ţesutului şi a broderiei

Păstrarea şi promovarea tradiţiilor strămoşeşti în satul Hârtop, din raionul Floreşti este o misiunea pe care şi-a asumat-o şi biserica din localitate. Preoteasa Svetlana Boldirescu a deschis un atelier şi îi învaţă pe copii arta ţesutului şi a broderiei. Creaţiile realizate cu multă dibăcie sunt vândute chiar şi peste hotare.

Preoteasa Svetlana Boldirescu spune că i-a venit ideea înfiinţării atelierului  "Sfintele Femei Mironosiţe" din dorinţa de a păstra în satul Hîrtop meşteşugurile şi îndeletnicirile care erau cândva practicate de majoritatea gospodinelor. Cu multă răbdare şi atenţie le explică copiilor cum se coase fiecare ornament şi ce reprezintă acesta.

ALEXANDRU ROTARI, participant curs: „Eu particip la acest cerc de 3 ani şi îmi place să cos. Acum fac jucării de brad pentru sărbătorile de iarnă.”

ALEXANDRA: „Îmi place foarte mulţi iarna, pentru că brodăm fulgi,  brodăm jucării de brad pentru sărbători.”

MARIA: „Vin la acest cerc de 4 ani. Aici îmi place să cos, ne învaţă doamna preoteasă, şi o să-mi fie de folos în viaţă.”

SVETLANA BOLDIRESCU, preoteasă: „Activitatea noastră a început de la aceste papioane, care sunt lucrate manual şi avem diferite modele, cu culori şi ornamente diferite. Am realizat o parte din ele chiar şi în România.”

Svetlana este convinsă că tânără generaţie va menţine vie tradiţia strămoşească. Paul are doar 3 ani dar vrea să înveţe şi el să coase.

Iile din atelierul  "Sfintele Femei Mironosiţe" au fost confecţionate de Svetlana împreună cu alte două femei din sat.

ALEXANDRU ROTARI: „Până în prezent am confecţionat cred că vreo 30 de ii.”

Lucrările confecţionate la atelierului Sfintele Femei Mironosiţe au fost vândute la târguri şi festivaluri. Acum, din cauza pandemiei, acestea pot fi comercializate doar pe Internet.
Similare
RECOMANDĂRI