Proiectul de ratificare a Protocolului la Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, examinat de Parlament
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Proiectul de ratificare a Protocolului la Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, examinat de Parlament

Parlamentul va examina proiectul de lege pentru ratificarea Protocolului Opţional la Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Comisia politică externă şi integrare europeană a aprobat raportul, iar Comisia protecţie socială, sănătate şi familie – coraportul la proiectul menţionat. De asemenea, documentul a fost avizat de mai multe comisii parlamentare. 

Prin ratificarea protocolului se urmăreşte consolidarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilităţi în vederea asigurării incluziunii sociale a acestora şi promovării respectului pentru demnitatea lor.

Republica Moldova se angajează să asigure respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi în toate domeniile, inclusiv social, economic, cultural, sănătate, educaţie, informare şi comunicare.

Printre altele, documentul reglementează competenţa Comitetului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi privind procedura de primire, examinare şi analiză a plângerilor persoanelor sau a grupurilor de persoane care susţin că sunt victime ale încălcării prevederilor Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Republica Moldova a ratificat Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi în anul 2010. În prezent 100 de state sunt parte la acest Protocol.

Similare
RECOMANDĂRI