Regim special de actvitate la frontieră în perioada sărbătorilor pascale. Recomandările Poliţiei de Frontieră
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Regim special de actvitate la frontieră în perioada sărbătorilor pascale. Recomandările Poliţiei de Frontieră

De astăzi, 20 aprilie şi până în data de 2 mai curent, activitatea Poliţiei de Frontieră va fi ajustată conform situaţiei la frontieră. Din datele statistice ale ultimei săptămâni, la trecerea frontierei creşte numărul de traversări pe sensul de intrare în R. Moldova (total: 257.732/intr.136.878). Ceea ce înseamnă că mulţi din conaţionalii noştri revin acasă pentru a petrece în familie sfintele sărbători, dar şi faptul că în continuare R. Moldova este deschisă pentru a primi refugiaţi din Ucraina. 

Totodată, din experienţa anilor trecuţi, perioada dinainte de Paşte şi după Paştele Blajinilor, este constatată o aglomerare mai pronunţată a punctelor de trecere a frontierei aflate la graniţă cu România. În aceste condiţii, poliţiştii de frontieră vor fi în continuare la datorie pentru a garanta liniştea şi ordinea publică la frontiera de stat. 

Poliţia de Frontieră a sporit numărul angajaţilor în prima linie de control al trecerii frontierei de stat şi a sincronizat 100% acţiunile cu funcţionarii vamali şi menţinerea unei conlucrări cu colegii din România şi Ucraina. 

De asemenea, poliţiştii de frontieră utilizează la maxim punctele de trecere a frontierei, deschiderea tuturor pistelor, inclusiv aplicarea procedurii „REVERS”. Totodată, are loc şi prioritizarea trecerii frontierei stat pentru anumite categorii de persoane, cu referinţă la familiile cu copii minori şi pentru persoanele cu nevoi speciale. 

Mai multe echipaje ale Poliţiei de Frontieră vor patrula în  zona de frontieră, inclusiv prin localităţile de frontieră, în vederea asigurării ordinii publice. Este de menţionat în acest sens, existenţa unei cooperări excelente cu angajaţii IGC, BMA, IGP ale MAI, care sunt alături de poliţiştii de frontieră în misiunile de securitate a frontierei de stat.

În acest sens, Poliţia de Frontieră vine şi cu recomandări:
Pentru participanţii la traficul transfrontalier, reamintim că este funcţional 24/24 call-centrul Linia Verde a Poliţiei de Frontieră (022 259 717)  unde fiecare are posibilitatea să primească o consultaţie vizavi de situaţia la frontieră, regulile de trecere a frontierei şi alte informaţii de ordin public.

Accesarea, pe pagina web oficială a IGPF, a aplicaţiei „Trafic Online”, prin care în timp real poate fi vizualizată situaţia în punctele de trecere, timpii de aşteptare şi alegerea unui traseu optim pentru deplasare. Aplicaţia poate fi accesată de pe orice dispozitiv cu acces la internet. Verificarea, în prealabil planificării călătoriei, a valabilităţii actelor de călătorie care acordă dreptul de traversare a frontierei de stat.

Utilizarea tuturor punctelor de trecere a frontierei de stat, pentru a nu supra aglomera doar unele, cum ar fi: Leuşeni-Albiţa şi Sculeni-Sculeni.
La apariţia situaţiilor specifice (neînţelegeri, rânduri, situaţii de conflict) în punctele de trecere, rugăm să manifestaţi înţelegere, indulgenţă şi stimă reciprocă între participanţii la traficul transfrontalier, precum şi în raport cu personalul autorităţilor de frontieră.

Punctăm, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră este mobilizat la maxim, fiind aplicate toate pârghiile reale şi funcţionale pentru crearea unor condiţii confortabile şi lejere la trecerea frontierei de stat, asigurând un nivel înalt al deontologiei profesionale şi responsabilizând călătorii faţă de regulile existente la frontieră.

Reamintim că de aproape două luni, angajaţii Poliţiei de Frontieră activează în regim special. Acest fapt se datorează crizei umanitare, generate de Războiul din Ucraina. Zilnic, aproximativ 1500 de angajaţi ai Poliţiei de Frontieră sunt de veghe la frontierele Republicii Moldova, asigurând securitatea statutului şi a cetăţenilor săi.

Similare
RECOMANDĂRI