Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova ocupă locul 91 din 180 de ţări la capitolul libertatea presei

Libertatea presei din Republica Moldova este în cădere liberă, iar anul 2018 a fost unul prost pentru jurnaliştii basarabeni. Ţara a coborât semnificativ, mai exact 11 poziţii, în topul statelor cu cea mai mare libertate a presei, ocupând locul 91 din 180, în lume. Indicele anual al Libertăţii Presei a fost realizat de Organizaţia „Reporteri fără Frontiere”.

Primul loc în prestigiosul top este ocupat de Norvegia, poziţie menţinută pentru al doilea an la rând la capitolul libertatea presei. Pe locul doi s-a clasat Finlanda, iar topul continuă cu Suedia, Olanda şi Danemarca. Aceste ţări sunt de ani de zile în  fruntea clasamentului.
 
În schimb, la polul opus cu titlul de cea mai puţin liberă presă din ţară este Turkmenistan. Poziţii la fel de ruşinoase în top au şi Vietnam, China, Eritrea sau Coreea De Nord.
 
În datele prezentate de Organizaţia „Reporteri fără Frontiere” regăsim România pe locul 47, în scădere cu trei poziţii faţă de 2017. Republica Moldova a ajuns pe locul 91. O analiză arată că am pierdut 36 de poziţii în ultimii şase ani. Ucraina a pierdut o singură poziţie şi s-a clasat pe locul 102, în timp ce Rusia a ajuns tocmai pe locul 149, în scădere cu o treaptă.
 
Situaţia presei din Republica Moldova este caracterizată prin instabilitate şi politizare excesivă. Politica editorială a celor mai importante instituţii media din ţară este determinată de interese politice şi de afaceri, se arată în studiul realizat de Organizaţia „Reporteri fără Frontiere”.
Similare
RECOMANDĂRI