Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

S-au împărtăşit din aceeaşi linguriţă, au sărutat, unul după altul, icoanele, nu au purtat măşti de protecţie, cum s-a desfăşurat prima slujbă cu enoriaşi la Catedrala din Chişinău

S-au împărtăşit din aceeaşi linguriţă, au sărutat, unul după altul, icoanele, nu au purtat măşti de protecţie şi nu au respectat distanţa fizică. Aşa s-a desfăşurat prima slujbă cu participarea credincioşilor, la catedrala din Chişinău, după ce Comisia pentru Situaţii Excepţionale a permis reluarea serviciilor religioase, în anumite condiţii. Cei mai mulţi dintre participanţii la liturghia desfăşurată în faţa catedralei au spus că nu se tem de coronavirus, pentru că au credinţa de partea lor.

Unul după altul, credincioşii veniţi la slujbă şi-au dat jos măştile de protecţie şi au sărutat toate icoanele care au fost scoase pe platoul din faţa catedralei. Chiar dacă acest lucru este interzis, preoţii nu au încercat să îi oprească.

Deşi purtarea măştilor şi mănuşilor de protecţie este obligatorie la slujbe, mulţi enoriaşi au spus că sunt inutile.

Nu au respectat regulile de protecţie epidemiologică nici măcar preoţii, pe care i-am surprins împărtăşindu-i pe credincioşi, în interiorul catedralei, cu aceeaşi linguriţă. Acolo, echipa noastră de filmare nu a avut acces. 

Mulţi dintre cei aflaţi astăzi la slujba de la catedrală au spus ca nu simt nevoia să se protejeze pentru că, în opinia lor, pandemia nu ar exista.    

Am încercat să aflăm de la secretarul Mitropoliei dacă preoţii au fost instruiţi cum să oficieze slujbele astfel încât să nu supună enoriaşii unui risc epidemiologic. Vadim Cheibaş a fost, însă, scump în declaraţii.

„Am lucrat conform normelor prevăzute de Comisia pentru Situaţii Expeţionale. – Dar s-a permis sărutatul icoanelor şi împărtăşania? – Nu am timp ... ”, a spus VADIM CHEIBAŞ, secretarul Mitropoliei Moldovei.

Conform deciziei anunţate marţi de Comisia pentru Situaţii Excepţionale, credincioşii pot participa, din nou, la slujbe dar numai în aer liber, cu respectarea distanţei de doi metri între oameni. Bisericile au fost închise pentru enoriaşi la sfârşitul lunii aprilie, printr-o dispoziţie a Comisiei. Într-un comunicat de presă, mitropolitul Vladimir declara că în lăcaşurile sfinte oamenii nu se pot infecta, iar bisericile nu sunt o afacere pentru a fi oprite pe timp de pandemie.
 
Similare
RECOMANDĂRI