Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

S-au revăzut după opt ani, fugind iar din calea războiului

Războiul a silit milioane de cetăţeni ucraineni să fugă în toate colţurile lumii. De mai bine de două luni, refugiaţii trăiesc un coşmar greu de imaginat fără să ştie care le va fi viitorul. Vă prezentăm povestea de viaţă a două ucrainence care, din întâmplare, după tocmai 8 ani de când Rusia a atacat pentru prima dată Ucraina, s-au revăzut şi s-au putut îmbrăţişa.

Ecaterina şi Nellea sunt originare din regiunea Doneţk. Femeile nu s-au  mai văzut din anul 2014, atunci când Rusia a atacat estul Ucrainei. Îngrozită, Ecaterina s-a refugiat la fiica sa în Nikolaev un oraş ucrainean aflat în sud-vestul ţării. Iar acum, a fost nevoită să fugă din nou din calea ruşilor. După 8 ani, soarta le-a dat întâlnire celor două prietene în Republica Moldova, şi anume în incinta primăriei oraşului Rezina, unde stăteau în rând pentru a primi ajutor umanitar.

"-Pâmânteană...
- Suntem din acelaşi oraş, adică din regiunea Doneţk. Din Doneţk ne-am mutat în Nikoalev în 2014 atunci când fiica s-a mutat. Atunci era a doua oară, acum este pentru a treia oară.
- Noi (n.r. am fugit) pentru prima dată. Şi peste atâţia ani ne-am întâlnit!
- Şi încă unde? În Moldova.
- În Moldova. Nici nu ne-am gândit sau imaginat vreodată că se poate întâmpla aşa ceva."

Femeile spun că urmăresc cu groază evenimentele din Ucraina. Deşi în anul 2014 au văzut moartea cu ochii, rămân şi acum şocate de atrocităţile comise de armata rusă.

"Ne uităm la ştiri în fiecare zi. Sunăm. Au loc acţiuni militare tot mai puternice pentru că în Donbas invadatorii cuceresc tot mai multe teritorii. În urma evenimentelor de ieri, sunt victime, morţi, sunt răniţi. Este dureros şi greu. Ne facem griji pentru ei."

În oraşul Rezina a ajuns primul lot de ajutor umanitar gestionat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Pachetul conţine produse de primă necesitate şi produse alimentare.

"Recent, în Odessa, a murit un copil de trei luni, micuţul meu are tot trei luni. Nu pot să urmăresc aşa ceva, să citesc. Vă mulţumesc mult vouă. Nouă, pur şi simplu, ne-au luat viaţa. Am trăit bine, singuri, precum vedeţi. Voiam să facem reparaţie în apartament."

"Am venit aici să primim ajutor umanitar, am fost invitaţi. Ne oferă produse de primă necesitate, de igienă. Am venit cu copii mici. Aici ne-au dat scutece, chiar şi jucării pentru copii."

TAMARA GRĂDINARU reprezentant primărie, Rezina: "Acest lot a fost oferit pentru aproximativ 42 de familii pe care le găzduim în acest moment pe teritoriul oraşului şi în suburbii. Totodată, în aceste pachete vor intra mai multe produse alimentare, produse de igienă, produse pentru noi-născuţi."

Oraşul Rezina găzduieşte în prezent peste 100 de refugiaţi ucraineni.
Similare
RECOMANDĂRI