Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Se apropie sărbătorile de Paşti, iar în brutăriile din Republica Moldova a început să miroase a cozonac

Se apropie sărbătorile de Paşte, iar în brutăriile din Republica Moldova a început să miroase a cozonac. Pe lângă produsele tradiţionale, brutarii sensibilizaţi de războiul din Ucraina, au creat un nou produs - porumbelul păcii.

La brutăria din satul Bardar se coace pasca cu brânză de vaci, cozonaci tradiţionali dar şi renumiţii cozonaci italieni - panettone. Procesul de fabricaţie este anevoios şi, pe lângă precizie, este nevoie şi de multă dragoste în lucrul cu aluatul.

„Am pregătit pentru cozonac tradiţional cu stafide, la 20 de kilograme, am pus ingredientele, făina, apa, sarea şi apa. Procesul este de mestecare. -De frământare, cum i se mai spune în popor.-Da, frământare, malaxare. Şi vom obţtine aluatul după care vom adăuga stafida la urmă. Acum la moment avem Pannettone cu ciocolata, avem aici preparată o glazură din albuş de ou, zahăr şi făină de migdale.  Această glazură îi dă acestui panettone o creştere mai corectă în sus, o culoare mai frumoasă şi crusta asta mai crocantă. După aceasta îl dăm la cuptor pentru 40 de minute, la o perioadă de 180 de grade”.

Prepararea unui cozonac durează aproape 4 ore. Preferate sunt produsele făcute după reţeţele tradiţionale.

DORIN PLATON şef de producţie: „La fel avem în meniu ruladele cu diverse umpluturi. Noi avem grijă să păstrăm reţeta noastră, care a fost adusă în brutărie acum aproximativ 20 de ani”.

LIUBA MAXIM reporter TVR MOLDOVA: „În acest an, administraţia brutăriei a venit cu un produs nou, care se numeşte colomba, care în traducere din italiană înseamnă porumbel, pasăre care simbolizează pacea”.

VICTOR NISTORICĂ directorul brutăriei: „Avem două linii de produse care simbolizează pacea, este acest hulubaş al nostru tradiţional, care simbolizează pacea, şi hulubaşul italian numit colomba. Pe care noi l-am importat în urma solicitării consumatorilor noştri”.

Din cauza scumpirilor, au crescut şi costurile de producţie. Pasca şi cozonacii se vând cu aproape 15 la sută mai mult decât anul trecut.

VICTOR NISTORICĂ directorul brutăriei: „Nu că e ceea ne dorim noi, dar suntem nevoiţi să urmăm trendul de creşterea a costurilor la materia primă, mai mult decât atât, nu preţul mare este o problemă, dar să găseşti materia primă, pentru că o parte din ea se importa din Ucraina, făina, brânza. În mare parte am căutat la producătorii locali şi deja pe o anumită categorie de produse o să găsim de pe piaţa Uniunii Europene, care vin la preţuri mai mari”.  

În perioada sărbătorilor pascale, brutăria vrea să scoată la vânzare aproape 20 de mii de cozonaci, pască şi rulade.
Similare
RECOMANDĂRI