Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Şeful CNA: „90% dintre petiţii vizează plăţile informale din grădiniţe şi şcoli”

Semnal de alarmă din partea conducerii Centrului Naţional Anticorupţie. Fenomenul corupţiei ia amploare în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova. Numai în primele nouă luni ale acestui an, CNA a examinat 110 petiţii venite din partea cetăţenilor. Cea mai mare problemă pe care o semnalează oamenii este colectarea plăţilor neformale în şcoli şi grădiniţe.

Chemat la raport în faţa deputaţilor, şeful CNA spune că, periodic, instituţia este sesizată în special de părinţi care semnalează cazuri de colectări ilegale de fonduri în şcoli sau grădiniţe. Totuşi, scopul CNA nu este de a speria profesorii cu dosare penale, ci de a combate fenomentul corupţiei în instituţiile de învăţământ, spune Bogdan Zumbreanu.

Reprezentanţii ministerului Educaţiei spun că pentru a preveni fenomenul corupţiei în sistemul de învăţământ, elevii sunt instruiţi din şcoală despre vulnerabilităţile pe care le prezintă darea sau luarea mitei. În acest scop în curricula şcolară au fost introduse doua discipline noi.
 
Pentru a preveni fenomentul fraudelor financiare şi în instituţiile de învăţământ superior, ministerul Educaţiei propune alocarea banilor din bugetul de stat, în funcţie de numărul de studenţi.
 
Audierile parlamentare privind corupţia în sistemul de învăţământ au avut loc la comisia de securitate naţională, apărare şi ordine publică.
Similare
RECOMANDĂRI