Sortarea deşeurilor - prima etapă din procesul tehnic de reciclare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sortarea deşeurilor - prima etapă din procesul tehnic de reciclare

În Moldova, gestionarea incorectă a deşeurilor cauzează circa 10,7% din emisiile de gaze cu efect de seră (GES), în comparaţie cu media globală de cca 3%.

Cantitatea de deşeuri menajere solide este în continuă creştere deoarece rata de sortare, reciclare şi valorificare a deşeurilor este foarte mică la noi în ţară. Îngrijorător este şi faptul că doar între 60 şi 90% dintre deşeurile menajere urbane sunt acoperite de serviciile specializate de colectare a deşeurilor, în timp ce în cea mai mare parte a localităţilor rurale acestea sunt depozitate neautorizat. 

Experţii din domeniu susţin că sectorul are potenţialul de a reduce emisiile gazelor cu efect de seră, generate de gropile de gunoi, cu până la 20% prin implementarea unor măsuri de reciclare şi recuperare a deşeurilor. Autorităţile au prevăzut deja în Strategia de mediu pentru anii 2014-2023, construcţia a 7 depozite de deşeuri menajere solide cu logistică modernă, care presupune o conlucrare,  bazată pe responsabilităţi, între toţi actorii implicaţi în producerea, gestionarea şi reciclarea deşeurilor. 

Din punct de vedere istoric, Republica Moldova a urmat abordarea de a elimina deşeurile prin stocarea lor în depozitele de gunoi, în prezent fiind exploatate peste 1.100 de  depozite pentru deşeuri cu o suprafaţă  de circa 1.224 ha. Caritas Cehia, prin proiectul „Dezvoltarea unui sistem funcţional şi sustenabil de gestiune a deşeurilor în oraşul Criuleni” continuă să fie în prima linie în lupta cu problemele de mediu din Moldova, având drept scop îmbunătăţirea sănătăţii şi calităţii vieţii cetăţenilor. Iniţiativa, deocamdată regională, este susţinută de  Primăria oraşului Criuleni, Întreprinderea de gestionare a deşeurilor Comunservice Criuleni, Asociaţia Obştească „Fiecare Contribuie Pentru Schimbare”, Caritas Slovakia, Slovak Aid, Programului de Granturi Mici GEF - PNUD, şi nu în ultimul rând de cetăţeni. 
 
Colectarea separată a deşeurilor  este fundamentală în promovarea unei economii circulare, capabilă să reducă implicaţiile asupra mediului şi să contribuie la crearea de noi oportunităţi pentru locuri de muncă. Această iniţiativă trebuie privită ca o responsabilitate colectivă, a fiecăruia dintre noi, pentru a ne asigura un viitor durabil. Asta vrem să înţeleagă atât cetăţenii cât şi muncitorii întreprinderii de colectare a gunoiului” susţine Alexei Grăjdian, managerul proiect. 
 
Colectarea separată a deşeurilor solide reprezintă o problemă majoră pentru Republica Moldova, în special pentru oraşele mici din care face parte şi Criuleni. Până nu demult întreprinderile de colectare a gunoiului nu aveau o perspectivă clară privind modul în care poate fi realizată colectarea selectivă a deşeurilor, dar ajutorul oferit de  Caritas Cehia a schimbat esenţial datele problemei.      
 
 „Odată cu instalarea celor 11 platforme noi de colectare a gunoiului procesul a devenit mai organizat, volumul total de deşeuri solide este în descreştere, respectiv se diminuează semnificativ costurile - prin asta reducem poluarea şi  ne aducem contribuţia  la menţinerea unui mediu mai curat. Trainingurile organizate în cadrul proiectului ne-au ajutat să ne îmbunătăţim cunoştinţele şi să ne resetăm priorităţile. Chiar şi  muncitorii au remarcat faptul că se lucrează mai uşor, iar platformele de colectare au acum un aspect civilizat”, menţionează Olga Ohinţeva, directorul Întreprinderii Municipale Comunservice Criuleni. 
 
Deşeurile nu reprezintă doar o problemă de mediu, ci şi o pierdere economică. În medie, europenii produc 481 de kilograme de deşeuri municipale pe an. O mare parte din această cantitate este sortată, reciclată sau transformată în compost, în timp ce o altă parte ajunge la depozitele de deşeuri. Cum putem modifica modul în care producem şi consumăm în aşa fel încât să producem din ce în ce mai puţine deşeuri, utilizând în acelaşi timp toate deşeurile ca resursă? O ieşire din situaţie este compostarea.
 
Caritas Cehia  continuă să  susţină  eforturile noastre  în  transformarea localităţii   într-un oraş prietenos cu mediul. Oraşul Criuleni a primit în dar un tocător de masă vegetală, care ne va permite să trecem la o nouă etapă în aplicarea soluţiilor inovative de protejare a naturii - compostarea. Astfel,, străzile din Criuleni, vor avea un aspect mai îngrijit, mai ecologic şi de ce nu - mai european.”, relatează Ion Sclifos, primarul oraşului Criuleni. 
 
În cadrul aceluiaşi proiect, Caritas Cehia a donat 30 de lăzi pentru compostare. 
 
Acesta este un început promiţător, ţinând cont de faptul că în or. Criuleni se generează aproape 2000 de tone de deşeuri pe an, dintre care 900 tone constituie deşeurile organice. 
 
Deşeurile biodegradabile, amestecate cu cele neorganice, formează o masă foarte toxică ce poluează aerul, solul şi resursele de apă. În acest caz, compostarea este 
cea mai viabilă soluţie de valorificare a deşeurilor biodegradabile.
 
Nadejda Cebotari, trainer compostare susţine că: „Compostarea este intervenţia umană în procesul natural de descompunere şi transformare a materialelor organice într-un sol bogat. Când mergeţi prin pădure, dacă daţi puţin frunzele la o parte, veţi descoperi un sol sfărâmicios şi bogat. Acesta este rezultatul descompunerii frunzelor, crengilor şi acelor de conifere. Acelaşi rezultat îl puteţi obţine şi acasă transformând resturile alimentare şi vegetale într-un sol valoros, care poate reduce nevoia de îngrăşăminte şi pesticide în grădina Dvs. Pe lângă economii obţinute din transportarea gunoiului,  procesul de compostare ar putea genera apariţia unei noi ramuri în economie, orientată prioritar spre protecţia mediului înconjurător, utilizarea în cel mai eficient mod a resurselor naturale, inclusiv promovarea tehnologiilor moderne în reciclarea şi valorificarea deşeurilor.”

Deşi pare greu de crezut dar fiecare din noi, doar prin utilizarea corectă a coşurilor de gunoi selectiv şi  prin iniţierea procesului de compostare devine automat parte a proceselor de ecologizare a planetei. Gândindu-ne la aceste beneficii  efortul pe care îl vom face este minuscul, dar e de o importanţă crucială: avem nevoie de răbdare, perseverenţă şi o mai multă atenţie la ”ce? şi ”unde?” aruncăm. 
 
Activităţile descrise  fac parte din proiectul „Dezvoltarea unui sistem funcţional şi sustenabil de gestiune a deşeurilor în oraşul Criuleni”, implementat de Caritas Slovacia şi Caritas Cehia,  finanţat de SlovakAid.  

Acţiunile de colectare separată a deşeurilor  sunt realizate în cadrul proiectului „Construirea unui sistem funcţional şi durabil de management al deşeurilor în oraşul Criuleni” finanţat de Agenţia Slovacă pentru Cooperare Internaţională în Dezvoltare, implementat de Caritas Slovacia şi Caritas Republica Cehă.
Similare
RECOMANDĂRI