Statistici sumbre – 300 de femei din Republica Moldova sunt răpuse anual de cancerul de col uterin
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Statistici sumbre – 300 de femei din Republica Moldova sunt răpuse anual de cancerul de col uterin

Specialiştii în imunizare îndeamnă părinţii să-şi vaccineze fetiţele împotriva virusului papillomei umane, virus care la maturitate poate duce la apariţia cancerului de col uterin. Recomandarea medicilor are loc în contextul săptămânii europene a imunizării, marcată şi în Republica Moldova în perioada 24-30 aprilie. Potrivit medicilor epidemiologi, din cauza acestui virus, anual, în Republica Moldova mor în jur de 300 de femei, notează IPN.

Potrivit medicilor, cancerul de col uterin poate fi prevenit în proporţie de 80 la sută prin vaccinarea în adolescenţă contra Virusului Papillomei Umane. Vaccinul poate fi administrat în Republica Moldova fetiţelor de 10 ani, cu acordul prealabil al părinţilor.

„În prezent, în Republica Moldova acoperirea vaccinală cu vaccinul HPV la nivel naţional este de aproximativ 50%. Jumătate dintre fetiţele cu vârsta de 10 ani se vaccinează pentru că părinţii acestora conştientizează riscurile. Statisticile cu privire la decesele cauzate de cancerul de col uterin sunt sumbre. Anual, la noi în ţară decedează peste 300 de femei. Este o cifră neagră pentru Republica Moldova, de aceea începând cu 2017 ţara a introdus vaccinarea HPV”, a spus medicul epidemiolog Veaceslav Guţu în cadrul unei ediţii speciale de la postul public de televiziune.

Vaccinul HPV a fost introdus ca fiind opţional în calendarul imunizărilor încă în decembrie 2017. Potrivit specialiştilor, vaccinul HPV poate fi administrat concomitent cu alte tipuri de vaccin în două locuri anatomice diferite, inclusiv cu vaccinul împotriva COVID-19.

„Fetiţele de 10 ani sunt invitate pentru vaccinare împotriva papilomavirusului uman. Este un vaccin care previne apariţia cancerului de col uterin. Este un vaccin care poate evita această suferinţă şi apariţia unei boli fatale la fete, pe termen lung. Este foarte important ca fetiţele să se vaccineze, ca să poată trăi sănătoase şi să-şi poată crea familii”, a spus reprezentanta UNICEF Moldova, Angela Capcelea.

În Republica Moldova, potrivit IMSP Institutul Oncologic, anual, sunt înregistrate în jur de 300 de cazuri noi de cancer de col uterin, fiind vorba de 17 femei la 100 mii populaţie feminină. Cel mai des cancerul de col uterin este depistat la femeile cu vârste cuprinse între 40- 60 de ani.

Similare
RECOMANDĂRI