Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

STUDIU. Reţelele sociale sunt principala sursă de informare a tinerilor din R. Moldova

Reţelele de socializare sunt principala sursă de informare a tinerilor din Republica Moldova. Potrivit unui studiu al Centrului pentru Dezvoltare Educaţională şi Comunitară, 70 la sută dintre tinerii care au între 16 şi 25 de ani accesează zilnic reţelele sociale, şi aproape jumătate dintre ei spun că recunosc uşor informaţiile prin care se încearcă manipularea opiniei publice.

Potrivit studiului de evaluare a competenţelor media şi nivelului de alfabetizare mediatică în rândul tinerilor, media zilnică de navigare pe internet a persoanelor chestionate e de 6 ore.

MARIANA IAŢCO, autoarea studiului: „70% dintre tineri accesează zilnic reţelele de socializare. A doua ca sursă care este accesată zilnic de tineri este youtube. Iar fiecare al treilea tânăr se informează din canalele de ştiri, iar fiecare al patrulea, din bloguri sau vloguri. Sursele de informare clasice cum am menţionat, radioul sau ziarul nu mai sunt atât de populare în randul tinerilor.”

Peste 77 la sută dintre repondenţi se declară bine informaţi, faţă de restul de peste 20 la sută care au spus că sunt informaţi într-o măsură mai mică sau deloc privind evenimentele din Republica Moldova.

NIVELUL DE INFORMARE ÎN RÂNDUL TINERILOR
Foarte informat – 19,8
În mare măsură informat – 57,4%
În mică măsură informat – 19,4%
Nu ştiu – 1,9%
Deloc – 1,5%
sursa: Centrul pentru Dezvoltare Educaţională şi Comunitară

Studiul de evaluare a competenţelor media şi nivelului de alfabetizare mediatică în rândul tinerilor mai arată că cei mai mulţi dintre ei se informează din surse independente.

SURSELE DE INFORMARE ÎN RÂNDUL TINERILOR
Surse independente şi alte surse – 48,1
Doar din surse independente – 27,1%
Nu sunt sigur care sunt sursele independente – 17,1%
Nu ştiu – 7%
sursa: Centrul pentru Dezvoltare Educaţională şi Comunitară

46 la sută dintre repondenţi au spus că recunosc foarte uşor informaţiile prin care se încearcă manipularea opiniei publice, iar 36 la sută au recunoscut că nu disting prea uşor manipularea.

PERCEPŢIA TINERILOR PRIVIND MANIPULAREA
Foarte uşor aş putea recunoaşte – 46,1%
Nu prea uşor aş recunoaşte – 36,5%
Nu ştiu – 6,8%
Foarte greu aş recunoaşte – 6,2%
Oarecum greu aş recunoaşte – 4,5%
sursa: Centrul pentru Dezvoltare Educaţională şi Comunitară

MARIANA IAŢCO, autoarea studiului: „Republica Moldova încă nu are dezvoltate anumite politici sau concepte care să vizeze alfebetizarea mediatică. Nu există nicio instituţie care să fie desemnată să supravegheze ca parte a misiunii sale această competenţă de alfebetizare media.”

Am stat de vorbă cu mai mulţi tineri pe care i-am întâlnit pe stradă şi i-am întrebat din ce surse şi în ce măsură se informează.

„De pe reţelele de socializare, wikipedia, prin bibliotecă acum nu se prea duc mulţi. Ştirile pe internet mă uit, nu pe televizor, aşa, câte 20-30 de minute.”

„Eu de obicei nu mă uit la ştiri. Nu prea te informezi? Nu. Nu preferi să fii la curent cu ce se întâmplă? Nu. Ştiu portaluri care sunt de încredere şi care nu sunt de încredere, cele care fac fake news. La mine în familie ambii părinţi sunt profesori de istorie, cunosc istoria şi ştiu care părţi propagă propaganda.”

Studiul de evaluare a competenţelor media şi nivelului de alfabetizare mediatică în rândul tinerilor a scos la iveală şi soluţiile pe care le văd aceştia pentru combaterea manipulării. Peste 60% dintre cei chestionaţi consideră că disciplina "Educaţia pentru media" predată în licee poate să-i protejeze de fenomene precum manipularea, propaganda sau dezinformarea.

În prezent, materia este una opţională în şcolile din Republica Moldova. La sondajul Centrului pentru Dezvoltare Educaţională şi Comunitară au participat peste 1500 de tineri. 64 la sută dintre aceştia au între 16 şi 20 de ani, iar 24 la sută - între 21 şi 25 de ani. Mai mult de jumătate dintre repondenţi locuiesc în oraşe. Marja de eroare a sondajului este de plus-minus 3%.
Similare
RECOMANDĂRI