Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sute de ucraineni stau la rând la Centrul temporar pentru refugiaţi din Chişinău pentru a primi produse alimentare

Sute de ucraineni stau la rând la centrul temporar pentru refugiaţi din Chişinău pentru a primi produse alimentare. Este unicul depozit de unde pot primi ajutoare, iar autorităţile spun că stocurile sunt limitate. Şeful Centrului Unic de Gestionare a Crize a promis azi că Guvernul va oferi ajutor.

Nicolai Vanişin este din Odesa şi a venit în Republica Moldova în urmă cu o lună alături de soţie şi doi nepoţi. Se descurcă mai greu cu banii şi este nevoit să ceară ajutor la centrul pentru refugiaţi din Chişinău.

NICOLAI VANIŞIN, refugiat: „Ne dau produse alimentare, ne susţin cu ce pot. Astăzi sunt cozi. Prima dată când am venit nu erau, dar astăzi sunt cozi mari. Ne oferă conserve, crupe, zahăr, mâncare pentru copii. Aveţi copil mic? Da, noi am venit cu copilul. Mulţumim tare mult”.

Refugiaţii pot primi alimente şi produse de igienă personală.

„Este pentru a doua oară. Am fost în urmă cu 10 zile şi ne-au spus că putem apela o dată în 10 zile. Şi am venit iarăşi după ajutor. Trăim 6 într-o cameră, dar mulţumim şi pentru asta. Aveţi copii, pentru că văd aici cărţi pentru copii? Da, 4 copii, 3 nepoţele şi un nepoţel. Noi ne străduim să distribuim produsele strict după necesitate, pentru că la noi sunt foarte limitate aceste produse. Şi dacă este la depozit, poftim, se face o listă individuală pentru fiecare familie”.

Autorităţile spun că zilnic vin după ajutoare trei, patru sute de refugiaţi. Pentru că stocurile se epuizează rapid s-a cerut ajutorul Guvernului.

BORIS GÎLCĂ, şeful Direcţiei Sănătate, Chişinău: „Ceea ce nu avem şi nu ştiu dacă în celelalte depozite de la Guvern sunt. Nu am avut niciodată fructe şi legume. Foarte puţine produse lactate, practic nu primim. Doar agenţii economici locali, dacă-i rugăm ne aduc în partide foarte mici pentru mame şi copii,pentru femei gravide”.  

Şeful Centrului Unic de Gestionare a Crizelor a promis că va oferi sprijin centrului municipal Chişinău la fel ca şi pentru celelalte peste 90 de centre din Republica Moldova.  

Col. ADRIAN EFROS, şeful Centrului Unic de Gestionare a Crizei: „Este o procedură clar stabilită prin care centrele beneficiază de suport. Noi am stabilit că în baza unei cererei, care trebuie să vină din partea administraţiei. Astăzi o să iau cererile respective sau o să ajungă în adresa noastră, ca solicitările sau lipsurile care sunt la centru să fie suplinite”.

În Republica Moldova se află în prezent peste 93 de mii de refugiaţi ucraineni.
Similare
RECOMANDĂRI