Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

UE, o gură de oxigen pentru mulţi antreprenori din Republica Moldova

Uniunea Europeană este ca o gură de oxigen pentru mulţi antreprenori din Republica Moldova. Sprijinul financiar oferit îi ajută să se dezvolte şi să-şi materializeze ideile de afaceri. De mai multe granturi din partea Uniunii Europene, s-a bucurat şi „Floare de cireş", o întreprindere socială din localitatea Răzeni, raionul Ialoveni.

Înfiinţată cu opt ani în urmă, compania „Floare de cireş", din Răzeni este deja un nume cunoscut pe piaţă pentru serviciile pe care le oferă, dar şi pentru activităţile de antreprenoriat social. Mulţi dintre angajaţii sunt tineri cu dizabilităţi. Afacerea de catering a fost dezvoltată de Sergiu Gurău, un tânăr din localitate. Înce-incet s-a extins şi a fost nevoie de noi achiziţii de echipament.

SERGIU GURĂU, antreprenor: Uneori erau mormane de veselă care veneau de la 3-4 evenimente concomitent şi trebuia totul să spălăm cu mâna. Respectiv s-a pus problema că trebuie să cumpărăm o maşină industrială de spălat vase. Noi nu avem acei 4 mii de euro. Am aplicat la grant şi am primit banii prin intermediul Fundaţiei Est-Europene care i-a recepţionat de la Uniunea Europeană.

Iar susţinerea financiară a Uniunii Europene a continuat pentru afacerea socială de la Răzeni.

SERGIU GURĂU, antreprenor: Am crescut, iarăşi, am avut nevoie de un frigider mai mare, care este foarte costisitor, iarăşi am apelat la un grant al Funadaţiei Est-Europene de susţinere a afacerilor sociale.

În total, prin intermediul Fundaţiei Est-Europeană, tânărul antreprenor a obţinut un grant de 32 de mii de euro.

SERGIU GURĂU, antreprenor: Cu siguranţă, dacă noi nu am fi avut aceste finanţări, noi nu am fi crescut până la 23 de angajaţi. Nu ar fi fost posibil să avem programul de instruire, să visăm la o nouă clădire.


Activităţile se desfăsoară acum într-un spaţiu restrâns, închiriat de la primărie. Sergiu îşi propune să construiască o clădire mai spaţioasă.

SERGIU GURĂU, antreprenor: Am apelat la un program oferit de BERD, cofinanţat de noi, 7 mii de euro am primit de la ei, 2 mii contribuţia noastră. Iată din acest grant, am reuşit să pregătim toată documentaţia până la autorizaţia de construcţie.

În perioada august-decembrie 2020, antreprenorul a beneficiat de cursuri de perfecţionare şi schimb de experienţă prin intermediul unui proiect transnational, cofinanţat de UE.  Din cei 23 de angajaţi pe care îi are compania acum, 11 sunt tineri cu dizabilităţi.

La compania „Floare de Cireş” se desfăşoară şi un program special de instruire a tinerilor cu dizabilităţi din toată Republica Moldova. Timp de 4 luni, cursanţii învaţă să devină bucatari.

LARISA PLATON, instructor: Cu fiecare tânăr trebuie să lucrăm individual. Unul poate să audă, să înţeleagă, altul, nu. Cu fiecare lucrăm separat. Îi pregătim ca mai apoi să se poată descurca singuri.

Compania „Floare de Cireş" ajută şi bătrânii din Răzeni. 36 dintre ei primesc zilnic câte un prânz cald, gratuit.

 
Similare
RECOMANDĂRI