Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

UE sprijină tot mai mulţi antreprenori din R. Moldova

Datorită investiţiilor Uniunii Europene tot mai mulţi antreprenori din Republica Moldova reuşesc să înceapă sau să dezvolte o afacere. Astfel devin mai competitivi, rămân acasă şi pot duce o viaţă liniştită. Astăzi, aflăm povestea unei familii din Băcioi care a reuşit să obţină un grant nerambursabil de 160 de mii de lei prin programul ODIMM - "Femei în afaceri", finanţat din bugetul de stat şi cofinanţat de Uniunea Europeană.

De aproape 12 ani, familia Gavriliţă consumă alimente în stare naturală, fără tratamente termice, aşa-zisa hrană vie. Fiecare dimineaţă începe cu sucuri preparate din plante crescute în grădină. Au ales acest mod sănătos de viaţă după ce starea de sănătate a fetiţei lor, Lenuţa, s-a agravat. Aşa a apărut şi idea unei afaceri.

LENUŢA GAVRILIŢĂ, fiica: Afacerea aceasta ne ţine pe noi în viaţă. Când eu consum parcă simt că vreau să zbor. Şi nu îmi trebuie nimic altceva.
MIHAIL GAVRILIŢĂ, antreprenor: Lucerna conţine de câteva sute de ori mai multe vitamine, enzime decât faza ei finlă. Foarte bună pentru ficat, pentru inimă, pentru sistemul nervos. Lăstarii de floarea soarelui sunt numărul 1 în proteină organică.

Afacerea s-a dezvoltat după ce a fost rezolvată problema energiei electrice. Lucia Gavriliţă a aplicat la programul ODIMM "Femei în afaceri", cofinanţat de Uniunea Europeană   şi a câştigat un grant nerambursabil de 160 de mii de lei. A instalat panouri solare necesare pentru seră şi au fost create două programe online de educaţie în domeniul alimentaţiei sănătoase.

LUCIA GAVRILIŢĂ, antreprenor: Mi-a plăcut foarte mult atitudinea, persoanele, au fost foarte deschise să aplic la acest program. Şi în felul acesta avem deja mult mai multă stabilitate. Acesta ne-a ajutat foarte mult să ne  mişcăm înainte şi să soluţionăm această problemă. Pe lângă faptul că noi am putut să asigurăm cu lumină sera noastră, am mai creat două cursuri online. Acest proiect ne-a ajutat să procurăm ceva tehnică pentru a face filmări, reportaje.

Datorită banilor au fost reduse şi cheltuielile pentru energia electrică.

MIHAIL GAVRILIŢĂ, antreprenor: Practic acum toată creşterea, toată afacerea, cheltuielile sunt sub zero. Mai ales când vara e mult soare noi ne facem rezerve pe un an înainte.

La firmă lucrează opt angajaţi, dintre care patru sunt cu grad de dizabilitate, iar unul provine dintr-un mediu social vulnerabil. Luminiţa Rusu susţine că datorită alimentaţiei organice a reuşit chiar să învingă un cancer la sân şi să aducă pe lume o fetiţă sănătoasă.

RUSU LUMINIŢA, angajat: Din start mi-a spus că îmi oferă înafară de salariu, produsele, apa alcalină care se consumă şi toate invenţiile care ea le face. Începând cu dulciuri, experimentele care le face zilnic. Am dat analizele şi sunt toate negative, nu am nimic, asta a fost bucuria pentru copii şi pentru mine.

Priorităţile parteneriatului Uniunea Europeană - Republica Moldova în zonele rurale este dezvoltarea antreprenoriatului prin susţinerea IMM-urilor şi crearea de locuri de muncă.
Similare
RECOMANDĂRI