Sursa foto:Axios Vizualizari:

Un basarabean a devenit campion modial la 77 de ani

La 77 de ani a devenit pentru a opta oară campion mondial la sambo printre veterani. Este vorba despre basarabeanul Mihail Malear, care îşi trăieşte pe salteaua de lupte a doua tinereţe. Care este secretul succesului său, aflaţi din reportajul realizat de colegul meu Gheorghe Lungu.

Mihail Malear a demonstrat o data în plus că vârsta înaintată nu este un obstacol în faţa performanţelor sportive. Recent, el s-a întors acasă cu medalia de aur, câştigată la Campionatul Mondial de Sambo printre veterani, care s-a desfăşurat în capitala Belarusului, Minsk.

MIHAIL MALEAR, multiplu campion mondial la sambo şi judo: M-am dus, am luptat şi am câştigat şi am devenit campion mondial pentru a opta oară. Mie îmi place, asta-i viaţa mea, eu cu asta trăiesc. Eu dacă n-am să lupt şi n-am să munces pe covor, eu mor. În suflet eu n-am 77 de ani, în suflet eu am 40 de ani şi mă simt tânăr.

Mihail Malear recunoaşte că din cauza pandemiei, i-a cam fost frică să meargă la Minsk. Însă n-a putut rata evenimentul, pentru că s-a antrenat asiduu în acest an. El a fost cel mai vârstnic participant al turneului din Belarus.

MIHAIL MALEAR, multiplu campion mondial la sambo şi judo:   
Mai în vârstă a mine n-a fost niciunul. Au fost doi de 72 de ani, la 77 de ani eu am fost unicul. Când i-am aruncat eu pe ei, toţi spuneau acolo şi ruşii şi ucrainenii şi din Azerbaidjan, toţi îmi spuneau: draconul moldovenesc, zmeu.  

Efortul şi-a spus cuvântul, iar Mihail Malear a reuşit să devină pentru a opta oară campion mondial la sambo printre veterani. Anterior a obţinut acelaşi număr de medalii de aur atât la Campionatele Mondiale, cât şi la cele Europene de judo.


MIHAIL MALEAR, multiplu campion mondial la sambo şi judo:
Europenele şi Mondialele la judo au fost anulate şi tare am vrut să merg să câştig şi să aduc o medalie de aur măcar la un campionat, dacă nu la judo, măcar la sambo.  

La 77 de ani, atletul din Republica Moldova are o forţă fizică de invidiat. Execută peste 20 de tracţiuni la bara fixă şi ridică de la piept haltere ce depăşesc greutatea de 100 de kilograme. Mihail Malear spune că aceste rezultate necesită o muncă enormă, dar în primul rând, caracter şi voinţă.

MIHAIL MALEAR, multiplu campion mondial la sambo şi judo: Ca să te scoli jumătate la 6, şi jumătate la 7, trebuie să fiu în Valea Trandafirilor, în parc. În fiecare dimineaţă, plouă, ninge, este soare sau nu, la mine nu există ca să nu mă duc, zi de zi. Eu îmi iau ghiozdanul şi elasticul şi ma antrenez o oră jumate-două, în fiecare zi.

Mihail Malear îi îndeamnă pe oameni să facă permanent sport, chiar şi atunci când ajung la o vârstă înaintată. El spune că va continua să lupte, pentru a duce mai departe faima Republicii Moldova peste hotare.

 
Similare
RECOMANDĂRI