Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ziua de 16 mai 1812 reprezintă o filă neagră în istoria neamului românesc

Ziua de 16 mai 1812 reprezintă o filă neagră în istoria neamului românesc. Astăzi se împlinesc 207 ani de când Basarabia a fost anexată abuziv de Imperiul ţarist. La Chişinău, mai mulţi cetăteni s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi au ţinut un minut de reculegere în memoria tuturor celor care au avut de suferit în urma acelui tratat nedrept.

La Chişinău a fost astăzi zi de doliu. Membrii Asociaţiei "UNIREA-ODIP" au desfăsurat în Piaţa Marii Adunări Naţionale un drapel tricolor de 100 de metri  - în memoria celor deznaţionalizaţi în urma anexării Basarabiei. Ei au adus cu ei şi lumânări ca un simbol al lacrimilor vărsate de poporul român.

Şi Partidul Liberal a organizat o acţiune de comemorare, la împlinirea a 207 ani de la ocupaţia Basarabiei de Rusia ţaristă. Liberalii au depus flori la Piatra Comemorativă dedicată victimelor regimului de ocupaţie sovietică. Războiul ruso-turc din 1806-1812 s-a încheiat cu un tratat la Bucureşti,îin urma căruia Moldova de Răsărit dintre Prut şi Nistru era anexata de Imperiului Rus.
Similare
RECOMANDĂRI