Cod Galben de pericol excepţional de incendii până pe 6 august
Vizualizari:

Cod Galben de pericol excepţional de incendii până pe 6 august

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat Cod Galben de pericol excepţional de incendii până pe 6 august.

Conform meteorologilor, în această perioadă, pe întreg teritoriul ţării se va menţine pericol excepţional de incendiu (clasa V) cu caracter natural şi ameninţare de incendiere a fâşiilor forestiere şi a culturilor agricole, tranbsmite Moldpres.

În acest sens, salvatorii şi silvicultorii avertizează că este posibilă aprinderea terenurilor agricole, a depozitelor de furaje, zonelor cu vegetaţie forestieră, locuinţelor şi anexelor gospodăreşti.

Serviciile respective cer populaţiei să evite utilizarea focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu. Totodată, este recomandată restricţionarea efectuării lucrărilor care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive.

Conform SHS, sâmbătă şi duminică, 1 şi 2 august, după un Cod Galben de caniculă de aproape o săptămână, vremea se va răci puţin.

Astfel, în weekend, valorile termice se vor încadra între 23 – 28 grade Celsius, ziua, şi 13 – 18 grade, noaptea. Mâine, pe întreg teritoriu ţării se aşteaptă ploi cu descărcări electrice.

Luna august, care începe mâine, în calendarul popular este denumită Gustar, care vine de la "gust" şi înseamnă gustul poamelor care se coc în această lună de vară.

Similare
RECOMANDĂRI