Un nou cod galben în R. Moldova! Se prevăd îngheţuri
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un nou cod galben în R. Moldova! Se prevăd îngheţuri

După ce ieri în Republica Moldova a fost emis cod galben de vânt, astăzi, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunţat cod galben de îngheţ.

Potrivit meteorologilor, la noapte, dar şi noaptea următoare, se prevăd îngheţuri cu intensitatea de -1..-2°С.

Specialiştii SHS afirmă că, pe parcursul lunii aprilie, îngheţurile în aer sunt posibile pe teritoriul ţării în medie până la 20 aprilie, iar la suprafaţa solului – până la sfârşitul lunii. 

„Primăvara, pentru agricultori rămân a fi un pericol eventuale îngheţuri sau grindină. Schimbările climatice afectează considerabil ciclul natural. Dar, îndeosebi sunt catastrofale îngheţurile de la sfârşitul lunii aprilie şi începutul lunii mai, îndeosebi pentru producătorii din sectorul de pomicultură, pentru că în acea perioadă procesul de vegetaţie este aproape finalizat, iar roada ar putea fi compromisă”, a explicat şeful Direcţiei politici de producţie, procesare şi reglementare a calităţii produselor de origine vegetală, Vasile Şarban. 

Potrivit specialiştilor SHS, îngheţurile prognozate nu vor afecta valorile termice din timpul zilei. Astfel, pe parcursul săptămânii curente, mercurul termometrelor se va ridica până sub 20 de grade Celsius. Tradiţional, mai cald va fi la sud şi cu 2-3 grade mai frig, la nord. În mare parte a ţării precipitaţii nu se prevăd, cu excepţia raioanelor de nord, unde, începând de sâmbătă, 6 aprilie, izolat se aşteaptă ploi de scurtă durată.
Similare
RECOMANDĂRI