Consiliul European pentru Cercetare: 253 de cercetători de prestigiu din Europa vor beneficia de granturi în valoare de 624,6 mil. de euro
Consiliul European pentru Cercetare (ERC) a anunţat câştigătorii concursului său de granturi pentru 2021. Finanţările, în valoare totală de 624,6 milioane de euro, vor fi acordate unui număr de 253 de cercetători de vârf din întreaga Europă, relatează CaleaEuropeană.ro.
Munca lor este menită să ofere noi perspective în numeroase domenii, cum ar fi utilizarea matematicii pentru a găsi modalităţi mai bune de utilizare a antibioticelor şi a chimioterapiei, modul de protejare a biodiversităţii insulelor, explorarea spaţiului cosmic şi înţelegerea modului în care sunetele lingvistice se schimbă în timp, notează sursa citată.
Granturile ERC, „Advanced Grants” sunt concepute pentru a sprijini oamenii de ştiinţă şi cercetătorii de excelenţă din orice domeniu, în stadiul de carieră în care aceştia sunt deja lideri de cercetare consacraţi, cu un palmares recunoscut de realizări în domeniul cercetării.
Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a declarat: “Granturile ERC Advanced Grants sprijină cercetătorii revoluţionari din întreaga Europă. Acestea oferă talentelor noastre posibilitatea de a-şi realiza ideile creative. Munca lor de pionierat contribuie la rezolvarea celor mai presante provocări sociale, economice şi de mediu.”
Preşedintele ERC, Prof. Maria Leptin, a comentat: “Sunt foarte bucuroasă şi vă mulţumesc: Felicitări noilor câştigători de granturi în cadrul ultimei runde de granturi ERC Advanced Grants! Urmându-şi curiozitatea ştiinţifică, aceşti cercetători seniori depăşesc frontierele cunoaşterii noastre într-o gamă largă de domenii. Este esenţial să finanţăm acest tip de cercetare de vârf pentru a menţine Europa în fruntea ştiinţei.”
Viitorii bursieri îşi vor desfăşura proiectele în universităţi şi centre de cercetare din 21 de state membre ale UE şi ţări asociate, cercetătorii din Germania (61 de granturi), Regatul Unit (45)*, Ţările de Jos (27) şi Franţa (26) fiind ţările care au revendicat cele mai multe granturi. România nu se numără printre ţările gazdă.
Concursurile ERC sunt deschise cercetătorilor de orice naţionalitate şi, în această rundă, 28 de naţionalităţi diferite au obţinut finanţare. 1 735 de candidaţi au depus propuneri, dintre care 20,8% au fost femei cercetătoare. Ponderea femeilor în rândul cercetătorilor cărora li s-au acordat granturi pentru cercetare avansată a crescut constant, de la aproximativ 10 % în 2014 la peste 25 % în cadrul celei mai recente competiţii.
Pe lângă consolidarea bazei de cunoştinţe a Europei, noile proiecte de cercetare vor duce, de asemenea, la crearea a aproximativ 2 300 de noi locuri de muncă pentru postdoctoranzi, doctoranzi şi alt personal de cercetare.