Consiliul UE a adoptat concluziile care stabilesc priorităţile Uniunii în lupta împotriva criminalităţii organizate
Sursa foto:© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service Vizualizari:

Consiliul UE a adoptat concluziile care stabilesc priorităţile Uniunii în lupta împotriva criminalităţii organizate

Consiliul a adoptat miercuri concluziile care stabilesc priorităţile UE pentru perioada 2022-2025 în ceea ce priveşte lupta împotriva criminalităţii grave şi organizate prin intermediul Platformei europene multidisciplinare împotriva ameninţărilor criminale (EMPACT).

Potrivit CaleaEuropeana.ro, în cadrul EMPACT, statele membre ale UE, agenţiile şi alţi actori vor colabora îndeaproape pentru a aborda aceste ameninţări criminale esenţiale, utilizând instrumente precum formarea în domeniul aplicării legii şi acţiuni operaţionale comune pentru a demonta reţelele infracţionale, structurile şi modelele de afaceri ale acestora.

Pe baza evaluării ameninţărilor grave legate de criminalitatea organizată la nivelul UE pentru 2021, prezentată de Europol, statele membre au identificat 10 priorităţi în materie de criminalitate:

          1. Reţele criminale cu risc ridicat

Identificarea şi distrugerea reţelelor infracţionale cu risc ridicat active în UE, cu accent special asupra celor care utilizează corupţia, actele de violenţă, armele de foc şi spălarea banilor prin sisteme financiare subterane paralele.

         2. Atacuri cibernetice

Pentru a viza infractorii criminali care orchestrează atacurile cibernetice, în special cei care oferă servicii infracţionale specializate online.

         3. Traficul de fiinţe umane

Dezmembrarea reţelelor criminale implicate în traficul de persoane, cu accent special pe cei care exploatează minori, pe cei care folosesc sau ameninţă cu violenţa împotriva victimelor şi a familiilor acestora şi pe cei care recrutează şi fac publicitate online pentru victime.

          4. Exploatarea sexuală a copiilor

Combaterea abuzului asupra copiilor online şi offline, inclusiv producerea şi difuzarea de materiale de abuz asupra copiilor, precum şi exploatarea sexuală a copiilor online.

          5. Trafic de migranţi

Combaterea reţelelor criminale implicate în traficul de migranţi, în special a celor care furnizează servicii de facilitare de-a lungul principalelor rute de mig

          6. Traficul de droguri

Identificarea şi vizarea reţelelor criminale implicate în traficul de droguri, inclusiv traficul şi distribuţia de canabis, cocaină, heroină, droguri sintetice şi noi substanţe psihoactive.

          7. Fraudă, infracţiuni economice şi financiare

Pentru a viza infractorii care orchestrează fraude, infracţiuni economice şi financiare, inclusiv scheme de fraudă online, fraude în domeniul accizelor, fraude în interiorul comunităţii de comercianţi dispăruţi (fraude MTIC), infracţiuni legate de proprietatea intelectuală, contrafacerea de bunuri şi monede, finanţe penale şi spălare de bani.

          8. Criminalitatea organizată împotriva proprietăţii

Combaterea reţelelor infracţionale implicate în criminalitatea organizată împotriva proprietăţii, cu un accent deosebit pe spargeri, furturi şi jafuri organizate, infracţiuni legate de autovehicule şi comerţ ilegal cu bunuri culturale.

          9. Infracţiuni împotriva mediului

Combaterea reţelelor criminale implicate în toate formele de infracţiuni împotriva mediului şi, în special, a celor care au capacitatea de a se infiltra în structurile comerciale legale sau de a înfiinţa propriile companii pentru a-şi facilita infracţiunile.

          10. Traficul de arme de foc

Va viza infractorii implicaţi în traficul, distribuţia şi utilizarea ilicită a armelor de foc.

În plus faţă de aceste priorităţi, producerea şi furnizarea de documente frauduloase şi false vor fi abordate ca obiectiv strategic orizontal comun, deoarece reprezintă un factor-cheie pentru multe infracţiuni.

Mai mult, luna trecută Parlamentul European a adoptat noi norme prim care platformele online vor avea la dispoziţie maximum o oră pentru a elimina mesajele, imaginile, înregistrările audio sau clipurile video, inclusiv transmisiile în direct, care incită sau contribuie la infracţiuni teroriste, oferă instrucţiuni pentru astfel de infracţiuni sau solicită persoanelor să participe la un grup terorist.

EMPACT este o iniţiativă multidisciplinară a UE, bazată pe informaţii şi pe dovezi, care urmăreşte să abordeze principalele ameninţări criminale cu care se confruntă UE. Aceasta este condusă de statele membre şi implică numeroase organisme care lucrează împreună, inclusiv agenţii de aplicare a legii, instituţii şi agenţii ale UE, organizaţii publice şi private şi ţări şi organizaţii relevante din afara UE. Aceasta include atât măsuri preventive şi represive, cât şi acţiuni operaţionale şi strategice.

Această iniţiativă a fost pusă în aplicare pentru prima dată în perioada 2012-2013, urmată de două cicluri de patru ani cu drepturi depline, între 2014-2017 şi 2018-2021. În martie 2021, Consiliul a adoptat concluzii privind continuarea permanentă a EMPACT ca instrument-cheie pentru cooperarea operaţională în vederea combaterii criminalităţii organizate şi a formelor grave de criminalitate internaţională.

Similare
RECOMANDĂRI