Ţările partenere UE au primit 34 miliarde de euro pentru combaterea COVID-19. Alte 12 miliarde urmează să fie plătite
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ţările partenere UE au primit 34 miliarde de euro pentru combaterea COVID-19. Alte 12 miliarde urmează să fie plătite

De la izbucnirea epidemiei COVID-19 la începutul anului 2020, UE, statele membre ale UE şi instituţiile financiare europene, în cadrul Echipei Europa, au plătit 34 de miliarde de euro pentru a sprijini ţările partenere în abordarea pandemiei şi a consecinţelor acesteia, respectându-şi promisiunile cu rezultate concrete. Această plată depăşeşte deja cu mult pachetul iniţial de sprijin de 20 de miliarde EUR promis de Team Europe în primăvara anului 2020, care a crescut acum la 46 de miliarde EUR, potrivit Comisiei Europene.

„În primăvara anului trecut, lumea s-a confruntat cu o criză fără precedent. Comunitatea internaţională a trebuit să reacţioneze în mod solidar. Echipa Europa a răspuns prin punerea în comun a expertizei şi a resurselor noastre, bazându-se pe punctele noastre forte pentru a furniza un sprijin mai bine orientat şi cu un impact mai mare. De asemenea, am adaptat programele UE pentru a răspunde mai bine nevoilor ţărilor în curs de dezvoltare. Team Europe poate fi mândră că a mobilizat un pachet atât de substanţial în doar un an pentru a sprijini partenerii noştri din întreaga lume”, a declarat comisarul pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen, scrie Calea Europeană.

Team Europe a mobilizat deja sprijin pentru peste 130 de ţări. Din totalul de 46 de miliarde de euro, 34 de miliarde de euro au fost plătite până în aprilie 2021: 1,8 miliarde de euro pentru a răspunde de urgenţă la nevoile umanitare, 6,3 miliarde de euro pentru consolidarea sistemelor de sănătate, de apă şi de salubritate şi 25,8 miliarde de euro pentru atenuarea consecinţelor sociale şi economice ale pandemiei, inclusiv pierderea de locuri de muncă şi educaţia.

Situaţia actuală a plăţilor în raport cu angajamentele pe regiuni, în aprilie 2021, este următoarea

  • Vecinătate: 10,3 miliarde EUR din 13,8 miliarde EUR
  • Africa Subsahariană: 6,7 miliarde EUR din 8,1 miliarde EUR
  • Balcanii de Vest şi Turcia: 4,9 miliarde EUR din 5,8 miliarde EUR
  • Asia şi Pacific: 2,7 miliarde EUR din 3,2 miliarde EUR
  • America Latină şi Caraibe: 1,5 miliarde EUR din 3,0 miliarde EUR
  • Africa, Caraibe şi Pacific, regional: 445 de milioane de euro din 658 de milioane de euro
  • Teritoriile de peste mări şi Groenlanda: 203 milioane EUR din 627 milioane EUR
  • Programe globale: 5,1 miliarde de euro din 7,5 miliarde de euro
  • În plus, contribuţia Echipei Europa include garanţii (2,1 miliarde de euro din 3,3 miliarde de euro).

UE a jucat, de asemenea, un rol de lider în crearea Facilităţii COVAX, singura iniţiativă globală care sprijină distribuirea echitabilă a vaccinurilor în întreaga lume, cu accent pe ţările cu venituri mici şi mijlocii. Începând din iunie 2021, contribuţia Echipei Europa pentru Facilitatea COVAX este de peste 3 miliarde EUR.

În ceea ce priveşte plăţile, Team Europe a plătit 74% din cele 46 de miliarde de euro angajate până în aprilie 2021. În ianuarie 2021, plăţile au atins 26,2 miliarde EUR, în timp ce în aprilie 2021, acestea au ajuns la 34 miliarde EUR (+7,8 miliarde EUR).

Pachetul “Team Europe” a fost lansat la 8 aprilie 2020 de către preşedinta von der Leyen pentru a sprijini ţările partenere ale UE în lupta împotriva pandemiei COVID-19 şi a consecinţelor acesteia. Sprijinul financiar promis iniţial a fost de aproximativ 20 de miliarde EUR şi a combinat resurse din partea UE, a statelor sale membre şi a instituţiilor financiare, în special a Băncii Europene de Investiţii şi a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Angajamentele financiare s-au dublat apoi, ajungând la 40,5 miliarde EUR până în ianuarie 2021. În aprilie 2021, acestea au crescut în continuare până la 46 de miliarde EUR.

Acest sprijin colectiv la nivel mondial se concentrează pe 1) răspunsul de urgenţă şi nevoile umanitare imediate; 2) consolidarea sistemelor de sănătate, apă, canalizare şi nutriţie şi 3) atenuarea consecinţelor sociale şi economice ale pandemiei.

Similare
RECOMANDĂRI