Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”. Călătorii imunizaţi, scutiţi de restricţii

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

COORDONATELE DECENIULUI DIGITAL

Timp de două zile, preşedinţia portugheză a Consiliului UE şi Comisia Europeană sunt gazdele Adunării privind Agenda digitală, dedicată în acest an deceniului digital al Europei. La eveniment participă miniştri din mai multe state membre, reprezentanţi ai Parlamentului European şi ai Comisiei, dar şi reprezentanţi ai sectorului privat şi ai societăţii civile. Astăzi participanţii au discutat despre calea pe care trebuie să meargă Europa pentru a face din transformarea digitală o reuşită până în 2030. Subiectul central al celei de a doua zile va fi programul Europa digitală. Acesta are drept obiectiv consolidarea suveranităţii digitale a UE, dar şi susţinerea tranziţiei verzi şi a transformării digitale. Programul, cu un buget de 7,5 miliarde de euro, va finanţa proiecte europene în patru domenii: supercalculatoare, inteligenţă artificială, securitate cibernetică şi competenţe digitale avansate.

LUPTA ÎMPOTRIVA ABUZURILOR FISCALE

Executivul UE a lansat astăzi Observatorul fiscal european, care va contribui la lupta împotriva abuzurilor fiscale în blocul comunitar. Potrivit comisarului european pentru economie, Paolo Gentiloni, combaterea abuzurilor fiscale este importantă mai ales acum, când veniturile publice sunt necesare pentru a sprijini redresarea şi investiţiile masive în tranziţia verde şi cea digitală. Finanţat de Uniunea Europeană, noul laborator fiscal va susţine elaborarea politicilor UE prin cercetări de vârf, analize şi schimb de date. De asemenea, acesta va propune factorilor de decizie politică iniţiative care vor îmbunătăţi metodele de combatere a evaziunii fiscale, a evitării obligaţiilor fiscale şi a planificării fiscale agresive. Lansarea Observatorului fiscal este una dintre numeroasele acţiuni, anunţate de Comisia Europeană, pentru a combate evaziunea fiscală şi pentru a promova o fiscalitate mai echitabilă în UE şi în afara acesteia.

CĂLĂTORII IMUNIZAŢI, SCUTIŢI DE RESTRICŢII

Comisia Europeană a propus ca persoanele complet vaccinate împotriva COVID-19 sau care s-au tratat de această boală să fie scutite de testare sau carantină atunci când se deplasează în Uniunea Europeană. Comisarul UE pentru Justiţie, Didier Reynders, a menţionat că acest lucru se practică deja în mai multe state membre ale UE. Scutirile sunt prevăzute pentru persoanele vaccinate complet cu 14 zile înainte de călătorie şi pentru cele care s-au tratat în ultimele 180 de zile. Potrivit executivului UE, copiii care călătoresc cu părinţi scutiţi de testare sau carantină ar trebui să beneficieze de aceleaşi înlesniri. Nu ar trebui să intre în carantină nici călătorii cu un test COVID-19 negativ. Comisia Europeană a propus ca testele PCR să fie valabile 72 de ore, iar testele rapide antigenice – în statele care le acceptă – timp de 48 de ore. Totodată, comisarul Reynders a precizat că minorii mai mici de şase ani nu ar trebui să fie supuşi testelor legate de călătorii.
Similare
RECOMANDĂRI