Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: CE statelor membre să depună eforturi suplimentare pentru punerea în aplicare a certificatului digital UE COVID-19 înainte de 1 iulie

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

O GENERAŢIE FĂRĂ FUM DE ŢIGARĂ ÎN EUROPA

De Ziua Mondială fără Tutun, marcată astăzi, comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a amintit că, până în 2040, UE vrea să reducă de cinci ori numărul de fumători în Europa. Fără consumul de tutun, a precizat Kyriakides, nouă din zece cazuri de cancer pulmonar ar putea fi evitate. Potrivit comisarului european, Planul UE de luptă împotriva cancerului, pentru care sunt alocate patru miliarde de euro, prevede în acest sens un set de măsuri ambiţioase. Acestea ar urma să ducă la scăderea numărului de fumători, de la 25% până la mai puţin de 5 la sută. Obiectivul final este creşterea unei generaţii europene fără fum de ţigară. Pentru a-i proteja pe cei mai tineri de cel mai mare risc asupra sănătăţii, Kyriakides a solicitat o aplicare mai strictă a legislaţiei UE cu privire la tutun, în special în ceea ce priveşte vânzările către minori. În plus, ea a cerut actualizarea legilor anti-tutun, pentru a face faţă fluxului nesfârşit de noi produse din tutun care intră pe piaţă.

UE VREA O PIAŢĂ INTERNĂ DEDICATĂ CERCETĂRII

Consiliul Uniunii Europene a adoptat concluziile privind sporirea atractivităţii carierelor profesionale în domeniul cercetării şi potenţialului uman în domeniu pe tot teritoriul blocului comunitar. Prin concluziile sale, Consiliul UE susţine dezvoltarea unei pieţe interne menite să ofere condiţii-cadru favorabile cercetătorilor din mediul academic şi din afara acestuia. Subliniind importanţa atragerii şi păstrării talentelor în Europa, acesta încurajează autorităţile publice şi instituţiile relevante să le asigure cercetătorilor mijloacele de îmbunătăţire a competenţelor şi a formării pe tot parcursul vieţii. În plus, Consiliul UE recomandă stimularea recrutării tinerilor oameni de ştiinţă şi facilitarea avansării lor în carieră, inclusiv prin promovarea mobilităţii intersectoriale. Potrivit ministrului portughez al ştiinţei, tehnologiei şi învăţământului superior, Manuel Heitor, pandemia de coronavirus a demonstrat că acest lucru este necesar pentru a menţine şi a promova o Europă rezilientă şi competitivă.


UNDĂ VERDE PENTRU CERTIFICATELE COVID-19

Comisia Europeană le-a cerut astăzi statelor membre să depună eforturi suplimentare pentru a asigura punerea în aplicare a certificatului digital UE COVID-19 înainte de întâi iulie. Executivul UE va sprijini acest proces prin lansarea, deja mâine, a părţii centrale a certificatului digital. Va fi disponibilă şi unitatea de stocare a cheilor publice necesare pentru verificarea certificatelor. Statele membre ale UE sunt îndemnate să utilizeze instrumentele existente în temeiul legislaţiei naţionale pentru a începe să emită certificatele digitale COVID-19, încă înainte de intrarea în vigoare a regulamentului de bază la 1 iulie. Astfel, se mai arată în comunicatul Comisiei UE, în cazul în care legislaţia naţională prevede verificarea certificatelor COVID, titularii unui certificat digital UE COVID-19 ar putea deja să îl folosească atunci când călătoresc.
Similare
RECOMANDĂRI