Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europa Azi: Certificatul de Covid-19, funcţional de la 1 iulie

Comisia Europeană a anunţat că Certificatul digital UE privind Covid va deveni pe deplin funcţional începând cu 1 iulie. Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a declarat că ţările blocului comunitar trebuie să încheie toate pregătirile în cursul lunii iunie, astfel încât certificatul să poată fi folosit imediat după intrarea în vigoare a regulamentului. În acest scop, fiecărui stat membru i-a fost alocat câte un milion de euro pentru sprijinul tehnic necesar. Finanţarea a fost oferită de executivul UE. Certificatul UE privind COVID-19 va facilita libera circulaţie a europenilor în timpul pandemiei de coronavirus. Fiecare stat membru va trebui să rămână vigilent faţă de situaţia epidemiologică pentru a lua măsuri imediate, dacă aceasta se va înrăutăţi.

ECONOMIA UE ÎŞI REVINE DUPĂ UN AN DE CRIZĂ

Economiile ţărilor membre ale UE ar trebui să-şi revină la nivelul de până la pandemie, înainte de sfârşitul anului viitor. Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a făcut această estimare la reuniunea Consiliului de Afaceri Economice şi Financiare, ECOFIN. Potrivit comisarului european, după mai bine de un an de declin, se înregistrează o redresare accelerată a economiei UE. Executivul european a estimat o creştere de 4,2% pentru economia blocului în acest an şi de 4,4% anul viitor. Chiar dacă ratele de creştere ar putea să mai oscileze, toate ţările UE ar trebui să-şi restabilească economiile. Potrivit lui Dombrovskis, pentru a reduce riscurile şi provocările posibile în contextul redresării economice, actualul ritm de susţinere a politicii fiscale trebuie menţinut şi în următorul an.

TOT MAI MULTE AUTOMOBILE ELECTRIFICATE

Potrivit Eurostat, Uniunea Europeană a exportat anul trecut peste cinci milioane de autoturisme şi a importat alte trei milioane de maşini. Majoritatea autoturismelor exportate, 64%, sunt pe benzină, 22 la sută au motor diesel, iar 14% au propulsie electrică sau hibridă. La importuri, 53% dintre maşini sunt cu motor pe benzină, 30 la sută – hibride şi electrice, iar 18% dintre maşini au motor diesel. În pofida scăderii schimburilor comerciale în urma măsurilor restrictive impuse de pandemia COVID-19, exporturile şi importurile de maşini electrice şi hibride au crescut simţitor. Faţă de 2017, în 2020 exporturile în afara UE au crescut de aproape cinci ori, de la 150 de mii la 725 de mii de astfel de autovehicule. În acelaşi interval de timp, importurile din afara blocului comunitar s-au triplat, de la puţin peste 300 de mii de autoturisme la aproape 900 de mii. Dintre acestea, jumătate sunt automobile hibride, 34 la sută – electrice, iar 16% – hibride plug-in.
Similare
RECOMANDĂRI