Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

”Europa Azi”: Comisia Europeană a adoptat o nouă abordare globală în materie de cercetare şi inovare

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

O NOUĂ ABORDARE ÎN MATERIE DE CERCETARE ŞI INOVARE

Comisia Europeană a adoptat o nouă abordare globală în materie de cercetare şi inovare. Conform acesteia, Uniunea şi-a asumat un rol de lider în sprijinirea parteneriatelor internaţionale pentru găsirea unor soluţii inovatoare la provocările globale, cum ar fi schimbările climatice sau pandemiile. Noua strategie se bazează pe două obiective principale. Primul urmăreşte crearea unui mediu deschis pentru cercetătorii şi inovatorii din întreaga lume. Al doilea obiectiv ţine de asigurarea reciprocităţii şi condiţiilor de concurenţă echitabile în cooperarea internaţională în domeniul cercetării şi inovării. Potrivit vicepreşedintelui executiv al Comisiei, Margrethe Vestager, deschiderea a fost întotdeauna o piatră de temelie în cooperarea Europei cu restul lumii. Răspunsul la pandemie a demonstrat beneficiile unei ştiinţe mai deschise şi ale schimbului de date şi rezultate în beneficiul omenirii.

TURCIA S-A DISTANŢAT DE VALORILE ŞI STANDARDELE U.E.

Relaţiile dintre UE şi Turcia s-au deteriorat într-o asemenea măsură încât au nevoie de o reevaluare profundă. Este concluzia deputaţilor europeni, profund îngrijoraţi de starea statului de drept şi de respectarea drepturilor fundamentale ale omului în Turcia. Europarlamentarii s-au arătat îngrijoraţi şi de politica externă a Turciei faţă de Grecia şi Cipru, precum şi de implicarea acesteia în conflictele din Siria, Libia şi Karabahul de Munte. De asemenea, deputaţii au îndemnat Ankara să recunoască genocidul armean, pentru o reconciliere autentică între poporul turc şi poporul armean. În ultimii ani, guvernul de la Ankara se distanţează tot mai mult de valorile şi standardele Uniunii Europene. Dacă Turcia nu va inversa această tendinţă, au avertizat legislatorii europeni, executivul UE ar trebui să recomande suspendarea oficială a negocierilor de aderare.

BIONTECH-PFIZER VOR ASIGURA ÎNCĂ 1,8 MILIARDE DE DOZE

Executivul European a semnat, în numele tuturor statelor membre ale UE, un al treilea contract cu BioNTech şi Pfizer. Noul contract va asigura Uniunii Europene o rezervă suplimentară de încă 1,8 miliarde de doze de vaccin. Livrarea va avea loc până în 2023. Contractul permite achiziţionarea a 900 de milioane de doze şi opţiunea de a achiziţiona alte 900 de milioane de doze de vaccin actual şi de vaccin adaptat la noile variante de coronavirus. În plus, acesta prevede ca producţia de vaccinuri să aibă loc în UE. Tot din UE vor proveni şi componentele esenţiale folosite la producerea dozelor. Datorită consolidării capacităţii UE de a produce vaccinuri, statele membre vor putea să vândă sau să doneze doze ţărilor care au nevoie de ele, contribuind la un acces global şi echitabil la vaccin, în întreaga lume. Potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, contractele potenţiale cu alţi producători vor urma acelaşi model, în beneficiul tuturor.
Similare
RECOMANDĂRI