Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europa-Azi: Dezacorduri fundamentale şi neîncredere

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, aflat astăzi în vizită la Moscova, a spus că Rusia este cel mai mare vecin al Uniunii Europene şi face parte din Europa. Cu toate acestea, evenimentele din această ţară fac dificilă relaţia la care s-a visat în anii 1990, când se vorbea despre o Europă de la Lisabona la Vladivostok. Borrell a spus că relaţiile actuale dintre Uniunea Europeană şi Rusia, "au fost marcate în ultimii ani de dezacorduri fundamentale şi lipsă de încredere". După cum s-a aşteptat, diplomatul-şef al blocului comunitar i-a transmis ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, îngrijorarea UE cu privire la condamnarea lui opozantului rus Alexei Navalnîi şi arestarea a mii de susţinători de-ai săi. Şeful diplomaţiei UE a cerut eliberarea lui Navalnîi şi lansarea unei anchete imparţiale cu privire la otrăvirea sa. Statul de drept, drepturile omului, societatea civilă şi libertatea politică sunt esenţiale pentru un viitor comun, atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru Rusia, a explicat Borrell.

INVESTIGAŢII RADIOLOGICE ŞI NUCLEARE, MAI ACCESIBILE

Comisia Europeană a prezentat astăzi Planul de acţiune SAMIRA prin care cetăţenii UE vor avea acces la tehnologii radiologice şi nucleare de înaltă calitate în scopuri medicale. Mamografia, tomografia computerizată şi alte forme de imagistică radiologică sunt utilizate în mod curent pentru diagnosticarea şi monitorizarea cancerului. Totodată, radioterapia se numără printre cele mai bune şi utilizate tratamente împotriva acestei boli. Planul de acţiune SAMIRA defineşte acţiuni şi măsuri în trei domenii principale: asigurarea aprovizionării cu radioizotopi medicali, îmbunătăţirea calităţii radiaţiilor folosite pentru investigaţii medicale şi dezvoltarea aplicaţiilor medicale cu radiaţii ionizante. Potrivit comisarului pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, datorită acestor măsuri şi acţiuni, vor putea fi efectuate mai multe controale, sigure şi de înaltă calitate, care vor aduce beneficii pentru sute de milioane de pacienţi din întreaga Europă.

UE SOLICITĂ TRANSPUNEREA NORMELOR DIN TELECOMUNICAŢII

Executivul European a iniţiat procedura de infringement împotriva a 24 de state membre pentru că nu au transpus noile norme ale UE în sectorul telecomunicaţiilor. Termenul-limită a expirat pe 21 decembrie anul trecut. Transpunerea Codului european al comunicaţiilor electronice în legislaţia naţională va asigura comunicaţii de urgenţă mai eficiente şi mai accesibile în tot blocul comunitar. În plus, va spori opţiunile şi drepturile consumatorilor. De exemplu, prin contracte mai clare şi servicii mai calitative. Noile norme stabilesc şi un tarif maxim unic la nivelul Uniunii, pe care operatorii îl pot percepe pentru transmiterea apelurilor fixe şi mobile între reţelele lor. Până în prezent, numai Grecia, Ungaria şi Finlanda au adoptat măsurile necesare pentru transpunerea directivei UE şi au notificat Comisia. Statele restanţiere au la dispoziţie două luni pentru adoptarea măsurilor similare.

 
Similare
RECOMANDĂRI