Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”. Europa se pregăteşte de un nou val migrator

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

EUROPA SE PREGĂTEŞTE DE UN NOU VAL MIGRATOR

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a declarat astăzi că Europa va trebui să pregătească inveitabil coridoare umanitare şi să organizeze centre de primire pentru refugiaţii afgani. În acest fel va putea fi evitat un nou val necontrolat de imigranţi ilegali. El a îndemnat ţările dispuse să facă acest lucru, să înceapă pregătirile cât mai urgent. Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor conflicte din regiune, viitorii migranţi afgani se vor îndrepta în ţările blocului comunitar. Tot astăzi, situaţia din Afganistan, unde islamiştii talibani au preluat puterea, a fost analizată de miniştrii de Externe din UE, convocaţi de urgenţă într-o videoconferinţă de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

AJUTOR DE STAT PENTRU IMM-URILE AFECTATE DE COVID-19

Comisia Europeană a aprobat introducerea unui nou produs sub formă de garanţii pentru tranşe aparţinând securitizărilor sintetice acordate de Fondul de garantare paneuropean. Se aşteaptă ca noul produs, pentru care sunt prevăzute 1,4 miliarde de euro, să mobilizeze cel puţin 13 miliarde de euro sub formă de împrumuturi destinate întreprinderilor mici şi mijlocii. Este o contribuţie semnificativă la obiectivul Fondului de a mobiliza până la 200 de miliarde de euro pentru finanţarea suplimentară a companiilor afectate de epidemia de coronavirus din cele 22 de state membre participante. Fondul de garantare paneuropean, în valoare de 25 de miliarde de euro, a fost instituit de Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţi, ca răspuns la criza provocată de COVID-19.

ROMÂNIA A PRIMIT DE LA UE DE TREI ORI MAI MULT DECÂT A DAT

De la aderarea României la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, şi până pe 31 iulie curent, fondurile primite de la bugetul UE au fost de aproape trei ori mai mari decât contribuţia la bugetul comunitar. Conform datelor furnizate de Ministerul Finanţelor Publice, România a primit de la Uniunea Europeană 66,2 miliarde de euro. Cotizaţiile la bugetul UE au fost de doar 22,8 miliarde de euro. Astfel, după 14 ani de apartenenţă la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 43,39 miliarde de euro. Mai mult, numai în ultimele zece luni, soldul pozitiv al României a crescut cu aproape patru miliarde de euro. În plus, până în 2030, România mai poate primi alte aproape 80 de miliarde de euro. Din această sumă, 30,44 miliarde sunt garantate prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă. Alte 28,22 miliarde vor veni din fondurile de coeziune, 19,34 miliarde – din politica agricolă comună şi 1,94 miliarde – din Fondul pentru o Tranziţie Justă.
Similare
RECOMANDĂRI