Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europa Azi: Liderii UE condamnă actele provocatoare ale Rusiei

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

RELAŢIILE CU REGATUL UNIT, RECIPROC AVANTAJOASE

Liderii din UE, reuniţi pentru un summit extraordinar la Bruxelles, au salutat intrarea în vigoare, la 1 mai 2021, a Acordului comercial şi de cooperare cu Regatul Unit. În opinia lor, acest tratat, împreună cu Acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, oferă cadrul necesar pentru un parteneriat cât se poate de strâns. Noile relaţii ar trebui să rămână reciproc avantajoase, dar vor avea la bază un echilibru între drepturi şi obligaţii. Totuşi, un stat care nu este membru al UE nu poate beneficia de aceleaşi avantaje ca un stat membru. Asta ar submina funcţionarea uniunii vamale şi integritatea pieţei unice europene. Consiliul a invitat executivul UE să utilizeze pe deplin instrumentele din cadrul ambelor acorduri, pentru a le pune în aplicare integral şi efectiv. Totodată, Consiliul European a invitat Regatul Unit să respecte principiul nediscriminării în relaţia sa cu oricare din cele 27 de state membre.


COEXISTENŢA A DOUĂ STATE, O SOLUŢIE OPTIMĂ

Consiliul European a salutat acordul de încetare a focului între forţele israeliene şi militanţii Hamas, mişcarea islamistă aflată la putere în Fâşia Gaza. Acordul ar trebui să pună capăt violenţelor dintre israelieni şi palestinieni. În recentul conflict, provocat de restricţionarea accesului la locurile sfinte şi evacuarea familiilor palestiniene din Ierusalim, şi-au pierdut viaţa 12 israelieni şi peste 240 de palestinieni. În Concluziile Consiliului European privind Orientul Mijlociu, UE şi-a reafirmat sprijinul ferm pentru soluţia bazată pe coexistenţa a două state, Israel şi Palestina, menită să readucă pacea în această regiune. În document se mai spune că Uniunea Europeană va continua să lucreze cu partenerii internaţionali pentru relansarea unui proces politic în acest sens.

LIDERII U.E. CONDAMNĂ ACTELE PROVOCATOARE ALE RUSIEI

Şefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE au avut o dezbatere strategică privind Rusia. În concluziile adoptate, liderii europeni au condamnat activităţile ilegale, provocatoare şi perturbatoare ale Moscovei împotriva blocului comunitar. Aceştia au reafirmat unitatea şi solidaritatea UE în faţa unor astfel de acţiuni, precum şi sprijinul acordat partenerilor estici. Consiliul European şi-a exprimat, de asemenea, solidaritatea cu Republica Cehă.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reamintit că abordarea UE faţă de Rusia se bazează pe cinci principii stabilite de comun acord. Este vorba de punerea în aplicare deplină a acordurilor de la Minsk, consolidarea relaţiilor cu ţările Parteneriatului estic şi a rezilienţei UE, în domenii ca securitatea energetică, ameninţările hibride sau comunicarea strategică. Celelalte două principii sunt cooperarea selectivă cu Rusia atunci când există un interes clar al UE şi sprijinirea contactelor interpersonale.
 
Similare
RECOMANDĂRI