Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: Marea majoritate a apelor de scăldat din Europa au cele mai înalte standarde de calitate

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

COMISIA UE ÎMPRUMUTĂ BANI PENTRU REDRESARE
Comisia Europeană va emite în acest an obligaţiuni pe termen lung în valoare de aproximativ 80 de miliarde de euro, pentru a finanţa redresarea post-pandemică a Europei prin instrumentul NextGenerationEU. Restul cerinţelor de finanţare vor fi acoperite prin emisie de titluri pe termen scurt, numite EU-Bills, în valoare de zeci de miliarde. Suma exactă va depinde de nevoile statelor membre în materie de împrumuturi şi de granturi. Împrumuturile de pe pieţele de capital pentru NextGenerationEU vor începe luna aceasta. Primele titluri EU-Bills vor fi emise în luna septembrie, când platforma de licitaţie a UE va deveni operaţională. În acest fel, executivul UE va putea finanţa, în a doua jumătate a anului, toate granturile şi împrumuturile planificate pentru statele membre în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Totodată, Comisia va putea acoperi nevoile politicilor UE finanţate din fondurile NextGenerationEU. Oficialii UE se aşteaptă ca primii bani să înceapă să curgă către capitalele europene la sfârşitul lunii iulie.

O TRANSFORMARE DIGITALĂ CENTRATĂ PE OM
Strategia digitală europeană are patru priorităţi, a spus preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Adunarea privind Agenda digitală, consacrată deceniului digital al Europei. Este vorba de competenţe digitale, infrastructuri, transformarea digitală a întreprinderilor şi servicii publice digitale. Potrivit von der Leyen, pentru a face faţă provocărilor erei digitale, sunt necesare progrese pe toate cele patru fronturi menţionate. Şi atunci, până în 2030, Uniunea Europeană ar putea avea 20 de milioane de specialişti IT şi conectivitate 5G în toate localităţile. Trei din patru companii vor utiliza cloud, big data şi inteligenţa artificială, iar toţi cetăţenii UE vor avea acces la dosarele medicale electronice. În acest fel, a spus şeful executivului UE, Europa va deveni liderul mondial al unei transformări digitale care pune oamenii în centrul său.

APELE DE SCĂLDAT DIN EUROPA, DINTRE CELE MAI CURATE
Marea majoritate a apelor de scăldat din Europa au cele mai înalte standarde de calitate, se spune în cea mai recentă evaluare, elaborată de Agenţia Europeană de Mediu în cooperare cu executivul european. Potrivit acesteia, în anul 2020, aproape 83% din zonele de scăldat din UE aveau o calitate a apei "excelentă". Numărul zonelor de scăldat care au primit calificativul "nesatisfăcătoare" a fost de 296, adică 1,3 %. Evaluare se bazează pe monitorizarea a peste 22 de mii de zone de scăldat din întreaga Europă. Comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat că acesta este un semnal pozitiv pentru cei, care vor alege plajele europene pentru scăldat în această vară. Comisarul european a adăugat că rezultatul a peste 40 de ani de aplicare a Directivei privind apa pentru scăldat, va fi întărit de planul de acţiune privind reducerea la zero a poluării, adoptat în luna mai.
Similare
RECOMANDĂRI