Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

"Europa Azi": Premierul Portugaliei, Antonio Costa, a prezentat, în plenul Parlamentului European, obiectivele preşedinţiei portugheze a Consiliului UE

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

Premierul Portugaliei, Antonio Costa, a prezentat astăzi, în plenul Parlamentului European, obiectivele preşedinţiei portugheze a Consiliului UE. Potrivit lui Costa, provocările majore asumate sunt succesul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 şi realizarea unei redresări economice şi sociale bazate pe tranziţia digitală şi cea climatică. Premierul portughez a făcut apel la statele membre să încheie cât mai rapid planurile naţionale de relansare şi rezilienţă, pentru a putea pune în aplicare instrumentele de redresare economică şi socială împreună, în toată Uniunea Europeană. Sub motto-ul "Timpul de a livra", preşedinţia portugheză se va concentra pe adoptarea Legii europene a climei, revizuirea Actului privind serviciile digitale, realizarea Pilonului european al drepturilor sociale şi consolidarea parteneriatelor internaţionale. Portugalia va găzdui, de asemenea, un summit UE-India pe probleme digitale, comerţ, investiţii, produse farmaceutice, ştiinţă şi spaţiu, a mai anunţat premierul Costa.

INTENSIFICAREA VACCINĂRII ESTE ESENŢIALĂ

Comisia Europeană recomandă statelor membre să vaccineze împotriva COVID-19 cel puţin 70 la sută din populaţia adultă, până în vara acestui an. Asta ar însemna vaccinarea a peste 200 de milioane de persoane, cel mai probabil cu două doze fiecare. Potrivit vicepreşedintelui Comisiei Europene, Margaritis Schinas, până în luna martie, cel puţin 80 la sută dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani şi 80% dintre cadrele medicale şi asistenţii sociali, ar trebui să fie, de asemenea, vaccinaţi în fiecare stat membru al UE. Cheia pentru atingerea acestor obiective este disponibilitatea vaccinurilor. Până acum, UE a rezervat aproape 2,3 miliarde de doze de vaccinuri anti-COVID-19, de la şase producători, dar are asigurat un stoc de 600 de milioane de doze numai de la Pfizer-BioNTech, care vor fi livrate până la sfârşitul acestui an.

EUROPA ARE UN PRIETEN LA CASA ALBĂ

Inaugurarea lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al Statelor Unite este un mesaj de speranţă pentru o lume care aşteaptă ca SUA să revină în cercul statelor cu idei asemănătoare, a afirmat astăzi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentului European. Potrivit acesteia, ceremonia tradiţională, pe treptele Capitoliului, va fi o demonstraţie a rezistenţei democraţiei americane. Şi o dovadă că, după patru ani, Europa are, din nou, un prieten la Casa Alba. U.E. şi Statele Unite sunt principalele puteri comerciale din lume, alături de China, şi au strânse legături culturale, istorice, de afaceri şi de apărare. Donald Trump a încercat să dea deoparte UE, susţinând plecarea Marii Britanii din bloc. Acum, Europa este pregătită pentru un nou început cu cel mai vechi şi mai de încredere partener, a spus şefa executivului european. 
Similare
RECOMANDĂRI