Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: Răspunsul UE în faţa unui posibil val de refugiaţi afgani

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea European.

RĂSPUNSUL UE ÎN FAŢA UNUI POSIBIL VAL DE REFUGIAŢI AFGANI
Preşedinţia slovenă a Consiliul UE a convocat o reuniune extraordinară a miniştrilor de interne europeni, pentru a discuta răspunsul comun la situaţia din Afganistan. Potrivit ministrului de interne al Sloveniei, Aleš Hojs, UE va sprijini în continuare afganii vulnerabili, în special femeile şi copiii, atât în Afganistan, cât şi în regiune.

În declaraţia comună adoptată de Consiliul UE se spune că prioritatea imediată va fi stabilizarea regiunii, în cooperare cu partenerii internaţionali, în special cu ONU şi agenţiile sale. În acelaşi timp, vor fi luate măsuri coordonate pentru a împiedica contrabandiştii şi traficanţii de persoane să exploateze situaţia din Afganistan, creând potenţiale provocări la adresa securităţii cetăţenilor europeni. UE va încerca să prevină un val migrator dinspre această ţară, consolidând sprijinul acordat ţărilor învecinate şi celor de tranzit, care găzduiesc un număr mare de migranţi şi refugiaţi din Afganistan.

EFORTURI PENTRU ÎNTĂRIREA AUTONOMIEI STRATEGICE A UE
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat în cadrul Forumului Strategic de la Bled, în Slovenia, că Uniunea Europeană nu are nevoie de un alt Afganistan ca să înţeleagă că trebuie să depună eforturi pentru o mai mare autonomie şi capacitate de acţiune. Potrivit lui Michel, autonomia strategică a UE necesită consolidarea puterii sale economice, a vecinătăţii şi a capacităţii de securitate. Preşedintele Michel a adăugat, de asemenea, că piaţa unică europeană a transformat UE în cel mai mare comerciant din lume, dar şi în cel mai mare exportator de standarde. Iar standardele pe care Europa le-a răspândit cu cel mai mare succes în vecinătatea sa sunt democraţia, valorile fundamentale şi statul de drept.

O VERSIUNE COMPLET NOUĂ A ETICHETEI ENERGETICE A UE
Începând de astăzi, o versiune complet nouă a etichetei energetice a UE a devenit disponibilă pentru produsele de iluminat. Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat că actualizarea etichetelor îi va ajuta pe consumatorii din UE să vadă mai uşor care sunt produsele cele mai bune, ajutându-i astfel să economisească energie şi bani. Reclasificarea etichetelor pentru becuri şi alte produse de iluminat urmează reclasificării etichetelor energetice, la 1 martie 2021, pentru frigidere şi congelatoare, maşini de spălat vase, maşini de spălat rufe şi televizoare. Noua scară de eficienţă energetică este mai strictă, de aceea foarte puţine produse vor putea obţine clasificările "A" şi "B". Produsele aflate acum în vânzare vor fi etichetate ca produse din clasele "C" sau "D".
Similare
RECOMANDĂRI