Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: Solicitările de azil, în creştere accelerată

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

ACŢIUNILE BELARUSULUI, UN ATAC DIRECT ÎMPOTRIVA U.E.

Statele membre ale UE condamnă încercările Belarusului de a folosi oamenii ca instrumente de realizare a scopurilor sale politice şi îşi exprimă solidaritatea cu ţările afectate. Letonia, Lituania şi Polonia se confruntă cu un val de mii de migranţi ilegali orchestrat de regimul Lukaşenko ca represalii pentru sancţiunile europene. Situaţia actuală a fost discutată la reuniunea extraordinară a miniştrilor de interne organizată de preşedinţia slovenă a Consiliului UE. Miniştrii au convenit să trimită, în cele trei state membre, experţi şi echipamente tehnice, pentru a contribui la creşterea capacităţilor de primire a migranţilor şi pentru a consolida controlul la frontierele externe ale UE. Într-un comunicat este precizat că acţiunile agresive ale Belarusului reprezintă un atac direct menit să destabilizeze şi să facă presiuni asupra Uniunii Europene.

SPRIJIN FINANCIAR PENTRU PRIMIREA REFUGIATELOR AFGANE

Comisia Europeană a făcut un apel la statele membre să sprijine procedura de redistribuire a refugiaţilor din Afganistan, în special a femeilor şi fetelor afgane care se află într-o situaţie deosebit de periculoasă. Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat că executivul UE este pregătit să ofere sprijinul financiar suplimentar necesar statelor membre care vor primi femeile afgane refugiate. Johansson a adăugat că UE nu trebuie să aştepte până când oamenii vor ajunge la frontierele sale externe. Ei trebuie ajutaţi să nu se îndrepte spre Uniunea Europeană pe căi nesigure şi rute necontrolate, conduse de contrabandişti. În acelaşi timp, persoanele aflate în pericol imediat în Afganistan nu pot fi abandonate. Jurnaliştii, personalul ONG-urilor şi avocaţii pentru apărarea drepturilor omului se numără printre cei mai expuşi riscului, în special femeile, a precizat comisarul european.

SOLICITĂRILE DE AZIL, ÎN CREŞTERE ACCELERATĂ

Potrivit ultimelor date publicate de Biroul European de Sprijin pentru Azil, aproximativ 46 de mii 300 de cereri de protecţie internaţională au fost depuse în UE în iunie 2021, cu o cincime mai mult decât în luna mai. Este cel mai mare număr de solicitări de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, chiar dacă a rămas sub nivelul pre-pandemic. Principalele ţări de origine a migranţilor au fost Siria, Afganistan, Pakistan, Maroc şi Irak. Cererile în creştere ale irakienilor s-au datorat parţial migraţiei ilegale prin Belarus. Afganii au depus peste şase mii de cereri în iunie, cu aproape o mie mai multe decât în mai şi cele mai multe din februarie anul trecut. Minorii neînsoţiţi au depus cel puţin 1900 de cereri în iunie, faţă de 1500 în luna mai. Jumătate dintre minorii neînsoţiţi care au cerut protecţie internaţională în luna iunie erau afgani.
Similare
RECOMANDĂRI