Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”. Undă verde pentru finanţarea planurilor de redresare ale ţărilor membre UE

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

330 DE MILIARDE PENTRU COEZIUNE

Consiliul Uniunii Europene a adoptat astăzi pachetul de coeziune pentru perioada financiară 2021-2027. Este vorba de fonduri structurale şi de investiţii, în valoare totală de 330 de miliarde de euro. Suma constituie aproape o treime din bugetul pe termen lung al UE. Majoritatea banilor sunt destinaţi pentru proiecte regionale şi locale, pentru a încuraja coeziunea socială, economică şi teritorială atât între statele membre, cât şi între regiunile Europei mai puţin dezvoltate. În plus, finanţarea va stimula redresarea durabilă după pandemia de COVID-19, prin investiţii în sectorul ecologic şi cel digital. Pachetul simplifică normele şi reflectă noile priorităţi ecologice şi digitale ale UE, sprijinind tranziţia către o economie cu zero emisii de CO2 şi consolidarea inovării şi digitalizării.

UNDĂ VERDE PENTRU FINANŢAREA PLANURILOR DE REDRESARE

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat astăzi ratificarea deciziei cu privire la resursele proprii ale UE de către toate statele membre ale Uniunii. După ratificare, Uniunea Europeană poate accesa instrumentele financiare menite să susţină Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 672,5 miliarde de euro. Prin decizia comună a celor 27 de state ale blocului comunitar, Comisia Europeană este împuternicită să împrumute fonduri de pe pieţele de capital, în numele statelor membre, pentru a facilita finanţarea Instrumentului European de redresare, Next Generation EU. În postarea sa pe Twitter, Michel a menţionat că fondurile Next Generation EU vor putea fi accesate de statele membre pentru redresare ecologică, digitală şi incluzivă.

TURISMUL ÎN EUROPA: DURABIL, REZILIENT, DIGITAL ŞI SOCIAL

Consiliul UE a adoptat un set de concluzii în care îşi prezintă viziunea pentru un sector turistic durabil şi competitiv, ecologic şi social. Potrivit concluziilor, statele membre şi Comisia Europeană vor trebui să prezinte, până la sfârşitul anului, o agendă europeană pentru dezvoltarea turismului în perioada 2030-2050. În opinia Consiliului UE, un astfel de document, elaborat în comun, va impulsiona dubla tranziţie verde şi digitală a ecosistemului turistic şi va consolida competitivitatea sectorului. De asemenea, Consiliul UE îndeamnă Uniunea şi statele sale membre să dea un răspuns colectiv şi bine coordonat la actuala criză din sectorul turismului, cel mai grav afectat de pandemia de COVID-19. Pentru revigorarea ecosistemului turistic european, Consiliul recomandă utilizarea în mod inteligent a oportunităţilor de finanţare existente. Este vorba de Cadrul financiar multianual 2021-2027 şi Next Generation EU.
Similare
RECOMANDĂRI