Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: Uniunea Europeană va sprijini în continuare poporul din Belarus

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

SPRIJIN PENTRU UN BELARUS DEMOCRATIC

Uniunea Europeană va sprijini în continuare poporul din Belarus, inclusiv prin furnizarea de asistenţă de urgenţă pentru victimele opresiunii, pentru mass-media independent şi populaţia civilă. Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate a transmis acest mesaj, cu ocazia împlinirii unui an de la realegerea frauduloasă a lui Aleksandr Lukaşenko pentru un al şaselea mandat de preşedinte al Belarus. Rezultatul scrutinului prezidenţial nu este recunoscut de UE şi de comunitatea occidentală. Diplomatul şef al blocului comunitar a precizat că de îndată ce Belarus se va angaja într-o tranziţie democratică, UE va sprijini reforma instituţiilor pentru a le face mai reziliente şi mai democratice. Va fi oferit suport şi pentru stabilizarea economiei, inclusiv prin intermediul unui plan cuprinzător de sprijin economic pentru un Belarus democratic, în valoare de până la trei miliarde de euro.

EUROPA SE MOBILIZEAZĂ PENTRU STINGEREA INCENDIILOR

Mecanismul de protecţie civilă al UE continuă sprijinul pentru combaterea incendiilor forestiere fără precedent din Grecia şi din restul Mediteranei. Potrivit comisarului european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, în condiţiile în care incendiile afectează simultan mai multe ţări, UE desfăşoară una dintre cele mai mari operaţiuni comune de stingere a incendiilor. În total, au fost mobilizate 14 avioane, trei elicoptere, aproximativ 1300 de salvatori şi 250 de vehicule. Numai în Grecia sunt mobilizate în prezent nouă avioane, aproape o mie de pompieri şi 200 de vehicule. Aceste ajutoare se adaugă celor deja trimise săptămâna trecută în Italia, Albania şi Macedonia de Nord. În cadrul operaţiunii comune a UE, Franţa a trimis două avioane în Italia, Cehia şi Olanda au trimis două elicoptere în Albania, iar România a trimis un avion în ajutorul Macedoniei de Nord.

NEXT GENERATION EU: GRECIA PRIMEŞTE 4 MILIARDE DE EURO

Comisia Europeană a plătit astăzi Greciei patru miliarde de euro oferiţi în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă. În total, pe durata de aplicare a planului naţional de redresare, Atena urmează să primească 30,5 miliarde de euro. Dintre acestea, 17,8 miliarde sub formă de granturi şi 12,7 miliarde sub formă de împrumuturi. 645 de milioane de euro vor fi cheltuiţi pentru asigurarea tranziţiei verzi. Spre exemplu, interconectarea cu Insulele Ciclade va spori potenţialul pentru surse regenerabile de energie şi capacitatea de stocare. Măsurile de sprijinire a tranziţiei digitale, în valoare de 375 milioane de euro, vor spori utilizarea tehnologiilor digitale, în special de către întreprinderile mici şi mijlocii. Alte 740 de milioane de euro vor fi investite în consolidarea rezilienţei economice şi sociale, inclusiv prin conso
Similare
RECOMANDĂRI