România şi celelalte ţări UE au luat decizia de a sprijini lansarea negocierilor pentru un tratat internaţional privind lupta împotriva pandemiilor
Sursa foto:© European Union Vizualizari:

România şi celelalte ţări UE au luat decizia de a sprijini lansarea negocierilor pentru un tratat internaţional privind lupta împotriva pandemiilor

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat joi o decizie prin care sprijină lansarea negocierilor pentru un tratat internaţional privind lupta împotriva pandemiilor, informează Consiliul UE, potrivit CaleaEuropeană.ro.

Se aşteaptă ca Adunarea Mondială a Sănătăţii, principalul organ de conducere al OMS, să sprijine instituirea unui proces pentru o Convenţie-cadru privind pregătirea şi răspunsul la pandemii în timpul reuniunii sale virtuale care începe la 24 mai.

Propunerea unui tratat internaţional privind pandemiile a fost anunţată pentru prima dată de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul Forumului pentru Pace de la Paris din noiembrie 2020.

Obiectivul deciziei Consiliului este de a asigura participarea UE la negocierile care abordează chestiuni care ţin de competenţa Uniunii, în vederea unei posibile aderări a Uniunii la tratat.

Propunerea de a încheia un tratat privind pandemiile este discutată în contextul eforturilor internaţionale de consolidare a securităţii sanitare mondiale, în special în ceea ce priveşte pregătirea şi răspunsul la urgenţele sanitare, în lumina lecţiilor învăţate din pandemie.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a alăturat la 30 martie unui număr 25 de lideri mondiali, între care preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, prim-ministrul britanic Boris Johnson şi preşedintele Consiliului European Charles Michel, care solicită un nou tratat internaţional privind pregătirea pentru pandemii şi răspunsul la acestea.

Cei 25 de lideri şi directorul general Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Tedros Adhanom Ghebreyesus  au semnat împreună un articol de opinie publicat pe pagina Consiliului European pentru a sublinia că criza “COVID-19 ne arată de ce este nevoie de acţiuni unitare pentru o arhitectură internaţională mai solidă în domeniul sănătăţii”.

Potrivit UE, tratatul ar stabili obiectivele şi principiile fundamentale în vederea structurării acţiunii colective necesare pentru combaterea pandemiilor.

Un tratat internaţional privind pandemiile ar sprijini şi ar pune accentul pe: detectarea timpurie şi prevenirea pandemiilor; rezilienţa faţă de pandemiile viitoare; răspunsul la orice pandemie viitoare, în special prin asigurarea unui acces universal şi echitabil la soluţii medicale, cum ar fi vaccinurile, medicamentele şi metodele de diagnosticare; un cadru internaţional mai solid în materie de sănătate, în care OMS să fie autoritatea de coordonare în materie de sănătate la nivel mondial; abordarea de tip „O singură sănătate”, care stabileşte conexiuni între sănătatea oamenilor, a animalelor şi a planetei.

Similare
RECOMANDĂRI