Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

TVR MOLDOVA a continuat şi în acest an, marcat de pandemie, tradiţia de a oferi premii pentru performanţă şi dedicaţie

În acest an, marcat de pandemie, TVR MOLDOVA a continuat tradiţia de a oferi premii pentru performanţă şi dedicaţie. Douăsprezece personalităţi şi instituţii care activează pe teritoriul Republicii Moldova au fost distinse cu trofeul TVR MOLDOVA - simbol al fraternităţii dintre România şi Republica Moldova.

Din cauza pandemiei de coronavirus, Gala Premiilor TVR MOLDOVA a avut loc în premieră online.  Pentru că a fost un an greu, în special pentru sistemul sănătăţii, cele mai importante premii au fost oferite medicilor din prima linie în lupta cu COVID-19.

Astfel, premiul special pentru dedicaţie în lupta cu pandemia a fost oferit Spitalului Clinic de Boli Infecţioase ,,Toma Ciorbă". Este prima instituţie medicală din Republica Moldova implicată chiar de la bun început în lupta cu pandemia de COVID-19. 

VIORICA COTOS, medic, Spitalul de Boli Infecţioase T.Ciorbă: "În acest an suntem plăcut surprinşi şi onoraţi să primim premiul pentru dedicaţie în lupta cu pandemia provocată de virusul SARS-CoV-2. Până la moment, având o capacitate de 165 de paturi, dintre care 120 sunt pentru pacienţii cu covid.  În decurs de 9 luni, noi am tratat peste două mii de pacienţi". 

Un alt premiu special oferit pentru jertfire în lupta cu pandemia a fost acordat post-mortem doctorului Ecaterina Litvinschi. Ea avea 79 de ani şi era medic la Serviciul de Urgenţă. A fost primul medic din Republica Moldova răpus de coronavirus. 

Post mortem, a primit premiul TVR Moldova şi scriitorul Vlad Pohilă, care a  luptat toată viaţa pentru promovarea limbii române. 

VASILE ŞOIMARU, publicist: "Am spus-o odată în glumă că el n-a reuşit să se căsătorească pentru că mireasa lui a fost limba română. A fost un minunat român, un bun specialist, el a fost printre primii care a luptat pentru alfabetul latin". 

Pentru promovarea istoriei neamului românesc a fost premiat şi directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca, Nicolae Bulat, iar prim-dirijorului Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale "Serghei Lunchevici", Mihail Agafiţa a primit premiul pentru excelenţă în artă.

Totodată, premiul pentru promovarea patrimoniului cultural românesc a fost oferit scriitorului Vladimir Beşleagă.

VLADIMIR BEŞLEAGĂ, scriitor: "Să mulţumesc din partea oamenilor de creaţie pentru că în timpuri grele , România găseşte posibilităţi ca să ţină şi să aibă un asemenea frumos post  de televiziune ca TVR MOLDOVA". 

Premiul pentru responsabilitate socială i-a revenit Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină din Republica Moldova, a universităţii de medicină "Nicolae Testemiţanu".

Totodată, premiul tânărului anului i-a fost oferit lui Victor Gîrbu, membru al Asociaţiei Youth Cancer Europe. El este un tânăr care a luptat timp de 17 ani cu cancerul şi a reuşit să iasă învingător. Acum, Victor luptă pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor care au cancer din întreaga Europă. 

VICTOR GÎRBU, membru al Asociaţiei Youth Cancer Europe: "Acest trofeu va pleca direct la Youth Cancer Europe, la toţi acei tineri, care luptă în fiecare zi pentru a aduce atenţia asupra problemelor precum discriminarea financiară şi supraveţuitorilor de cancer".

Premiul pentru performanţă în Educaţie i-a fost oferit directorului Liceului "Alexandru cel Bun" din Bender, Maria Roibu, iar cel pentru excelenţă în cinematografie a ajuns la regizoarea şi scenarista Leontina Vatamanu.

Preşedintele Asociaţiei Obşteşti "Helmut Wolf" Valentina Geamănă a primit la rândul ei, premiul pentru diaspora.

TVR Moldova a acordat premii şi pentru cooperarea dintre România şi Republica Moldova, mai ales că în acest an, marcăm un deceniu de la semnarea Parteneriatului Strategic  dintre Chişinău şi Bucureşti. Printre realizările obţinute în cei 10 ani se numără construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, care a fost finalizată în acest an.  

ION STERIAN, director Transgaz: "Practic am racordat Republica Moldova la infrastructura de transport gaze din România şi prin România la infrastructura de transport gaze din Europa". 

Gala Premiilor TVR MOLDOVA a ajuns în acest an la cea de-a 5-a ediţie. În cadrul acesteia, tradiţional Televiziunea Română premiază performanţa, excelenţa şi dedicaţia personalităţilor care activează în beneficiul societăţi şi promovează valorile şi cultura românească în Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI