Agenţia Mondială Antidoping va decide dacă va permite sportivilor ruşi să participe la Olimpiadă
Sursa foto:CNN.com Vizualizari:

Agenţia Mondială Antidoping va decide dacă va permite sportivilor ruşi să participe la Olimpiadă

Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) va decide, în cursul acestei săptămâni, dacă va reintegra Rusia printre ţările aflate în conformitate cu regulile în materie de luptă împotriva dopajului, o etapă departe de a fi atinsă, cu trei luni înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă de la PyeongChang (Coreea de Sud), unde participarea sportivilor ruşi este pusă în continuare sub semnul întrebării.

La Seul, în cursul unei şedinţe a Comitetului Executiv, programată miercuri, urmată de un Consiliu al fondatorilor, care va avea loc joi, "jandarmul" mondial al luptei antidoping va pune Rusia în centrul dezbaterilor, la doi ani după primele dezvăluiri referitoare la un sistem de dopaj cu legături la nivelul autorităţilor şi serviciilor secrete, relatează AGERPRES.

AMA, care aşteaptă în continuare o recunoaştere clară de către Moscova a concluziilor raportului pe care l-a comandat juristului canadian Richard McLaren, a accentuat presiunea. Agenţia a afirmat, vineri, că se află în posesia unei baze de date care conţine detalii ale controalelor realizate între 2012 şi 2015 la laboratorul de la Moscova.

Aceste elemente ar putea aduce mai multă lumină în privinţa activităţii acestui laborator şi ar putea confirma unul dintre punctele cheie ale raportului McLaren, referitor la "dispariţia" controalelor pozitive sau "albirea" acestora, la ordinul Ministerului rus al Sportului, înainte de a fi înregistrate în bazele de date ale AMA.

Mai multe informaţii pe această temă ar putea fi oferite în faţa Comitetului Executiv al al Consiliului fondatorilor, însă preşedintele AMA a avertizat deja Moscova că "autorităţile ruse trebuie să recunoască în mod public ceea ce s-a petrecut" pentru ca astfel să poată fi "reconstruită încrederea publicului în sportul rus".

Similare
RECOMANDĂRI