Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Atletul basarabean, Ivan Siuris, campion la două maratoane internaţionale

În doar două săptămâni atletul basarabean Ivan Siuris a devenit campion la două maratoane internaţionale, la Chişinău şi Bucureşti şi a uimit lumea sportului cu perfomanţele sale. Deşi face atletism de peste 20 ani, Ivan a participat acum la primele maratoane din cariera sa. La competiţia de la Bucureşti au participat 10 mii de sportivi din peste 30 de ţări.

Ivan Siuris a câştigat Maratonul Internaţional de la Bucureşti în 2 ore, 16 minute şi 35 de secunde. El a ajuns la finish cu 5 minute şi jumătate mai repede decât a făcut-o la Maratonul de la Chişinău.

IVAN SIURIS, maratonist: „Am vrut să fac rezultat, cu un minut sau două mai repede ca aici, dar s-a primit aşa, n-am aşteptat deloc aşa rezultat. MUSCA Cursa a fost extraordinară şi  minunată, pentru că eu nu am simţi durere. Până la 38 de kilometri am alergat foarte uşor”.  

Ivan Siuris are 30 de ani şi este originar din oraşul Camenca, din stânga Nistrului. El practică atletismul de peste 20 de ani, timp în care a devenit campion european pe echipe la 1500 de metri, dar şi campion balcanic la distanţa de 800 de metri, cu un nou record naţional. Până la Maratonul de la Chişinău, el nu a alergat niciodată pe distanţe lungi.

IVAN SIURIS, maratonist: „În iulie am început pregătirile pentru primul meu maraton. Probabil nu te-ai fi gândit niciodată că într-un timp atât de scurt vei obţine aşa rezultate? Niciodată. Pentru mine a fost o surpriză în viaţă”.

Pentru a fi în formă, atletul face câte 13 antrenamente pe săptămână în Parcul La Izvor din sectorul Buiucani. El este angajat şi Brigăda de Poliţie cu Destinaţie Specială ,,Fulger".

IVAN SIURIS, maratonist: „Mă strădui şi aici să fac antrenamente şi acolo fac pregătirea tactică, teorie. Tot ce trebu pentru pregătirea pentru Fulger, eu am să fac şi acolo şi pentru sport fac aici. Greu, dar eu mă strădui”.

După ce a câştigat Maratoanele de la Chişinău şi Bucureşti, Ivan Siuris visează să ajungă la Jocurile Olimpice. Ar avea nevoie ca cineva să-l ajute financiar pentru a se pregăti.

IVAN SIURIS, maratonist: „Până în 2019 am avut şi eu bursă, care era de 700 de lei. Cu aceşti bani nu poţi să-ţi cumperi nici măcar o pereche de adidaşi”.

Până la turneele de calificare pentru Olimpiadă, Ivan Siuris va participa, la sfârşitul acestei săptămâni, la semimaratonul de la Cluj Napoca, unde speră să devină din nou campion.
Similare
RECOMANDĂRI