FOTO. VIDEO. Un sportiv din R. Moldova a alergat 50 km la maratonul de caritate din Oymyakon la temperatura de -60°C
Sursa foto:sporter.md Vizualizari:

FOTO. VIDEO. Un sportiv din R. Moldova a alergat 50 km la maratonul de caritate din Oymyakon la temperatura de -60°C

Sportivul din Republica Moldova Dmitri Voloşin a alergat luni, 14 ianuarie la un maraton în cel mai rece punct de pe glob, localitatea Oymyakon (regiunea Yakutia din Rusia). În această localitate se înregistrează temperaturi de până la -71°C.

Sportivul a alergat 50 km la temperatura de -60°C în cadrul proiectului de caritate „Unfrozen” care are scopul de a atrage atenţia asupra problemei paraliziei cerebrale infantile şi ajutorarea unei fetiţei de patru ani, Eva Pismeniuc, care suferă de această maladie, scrie sporter.md.

Dmitri Voloşin a devenit astfel primul sportiv, care a parcurs de sine stătător distanţa în condiţii de ger extrem, fără ajutorul medicilor sau salvatorilor.

„A fost cea mai grea încercare din cariera mea sportivă. E ca şi cum ai ieşi dintr-o navă cosmică în spaţiu deschis, un ger teribil şi lipsă de aer. Niciun echipament nu vă poate proteja de aşa ger. Sper că nu mi-am îngheţat faţa în timpul cursei. Mi-a fost foarte greu să respir, în aer este foarte puţin oxigen, iar masca e îmbibată cu gheaţă. Mi-a prins bine experienţa mea de freediving, şi anume capacitatea de a reţine respiraţia”, a spus sportivul.

Dmitri Voloşin a ajuns la linia de finiş în şase ore, iar rezultatul său a devenit record de alergare la temperaturi scăzute.

Cursa a fost organizată cu sprijinul Federaţiei de Atletică Uşoară a Republicii Sakha (Yakutia) şi a oficialilor din satul Tomtor: şeful administraţiei locale Nichifor Protopopov şi adjuncta sa Ecaterina Vinocurova.

În aprilie 2018, Voloşin a mai participat la o altă cursă în condiţii extreme, Maratonul de la Polul Nord (North Pole Marathon), unde a obţinut locul doi cu rezultatul de 5 ore şi 3 minute. În anul 2017, Dmitri Voloşin a luat parte la ultramaratonul Marathon Des Sables, devenind primul cetăţean al Republicii Moldova, care a participat la o competiţie internaţională atât de prestigioasă.

Printre alte realizări sportive ale lui Voloşin se numără şi cursa de triatlon IronMan din 2014 de la Zurich, unde atletul a parcurs 3,9 km înot, 180 km pe bicicletă şi 42 km alergare. În 2017, Dmitri Voloşin a traversat înot strâmtoarea Gibraltar, cu o lungime de 18 km. Totodată, el este maestru al sportului la freediving. Recordul său personal este de 6 minute şi 30 secunde sub apă fără aer.

Similare
RECOMANDĂRI